Migrén
A migrén rohamokban jelentkező heves fejfájás, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely leginkább a fej egyik oldalát érinti, ritkábban mindkét oldalát. A hirtelen kezdődő fájdalmat látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg.

A rohamokban jelentkező erőd fejfájás általában havonta egy-négy alkalommal jelenik meg, és fél-egy napig tart, de ez mindenkinél változó. Van, akinél életében egyszer és van, akinél havonta többször is előfordul. A roham néhány órától akár három napig is tarthat. Émelygés, hányinger, hányás kísérheti.

A migrén többnyire a pubertáskor után kezdődik, 40 év fölött azonban már ritkán jelentkezik. A migrénbetegek aránya a nők és férfiak között 4:1. Azok között, akiknek a családjában migrén előfordul, a megbetegedés kockázata magasabb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a migrén örökletes. A fiatalok valószínűleg eltanulják környezetüktől, hozzátartozójuktól a konfliktusok megoldásának „beteges” módját.


Tünetei

A betegek egy része a rohamokat már egy nappal előre megérzi, elsősorban hangulatváltozás hívhatja fel a közelgő rohamra a figyelmet. Rohamszerűen jelentkező heves fejfájások jellemzik. A migrénrohamok gyakori előjelei hányás, fényérzékenység és látászavarok, néha fülzúgás, a végtagok zsibbadása, illetve gyengesége. A Cluster-fejfájás a migrén egyik különleges formája. A fájdalmak ez esetben is féloldaliak, de gyakran kíséri orrfolyás és könnyezés. A fájdalmak éjszaka kezdődnek, néhány óráig tartanak, majd egy-két órás szünet után újra jelentkeznek. A fájdalmi rohamok többször ismétlődnek, majd évekre elmaradnak. A kiváltó okok és a kezelés hasonló a migrénéhez.

Vizsgálatok

A tünetek alapján lehetséges a diagnózis felállítása. A neurológiai vizsgálat célja kizárni a mögöttes szervi okokat. Segítségül szolgálhat egy fejfájás naptár, a tünetek korábbi pontos megfigyelése. Első migrénes roham, szokatlan fejfájásformák során más okokat is ki kell zárni. Ehhez a neurológus fizikális vizsgálatot végez, bizonyos esetekben további laborvizsgálatot, képalkotó vizsgálatot rendel el. A migrénnek különböző szövődményes formái is lehetnek, melyek ugyancsak szoros neurológiai követést, kezelést tesznek szükségessé.

Kezelés


A migrénes roham kezelésére, megszüntetésére ma már kiváló gyógyszerek állnak rendelkezésre. Ezeket azonban a legtöbb esetben csak szakorvos írhatja fel és meglehetősen drágák. A speciális antimigrén gyógyszerek elérhetőek tabletta, orrspray, illetve injekció formájában. Ezek hiányában fejfájáscsillapító gyógyszert alkalmazhatunk. Amennyiben megoldható, csöndes, nyugodt, sötét szobában le kell pihenni, legjobb aludni. A hideg vizes borogatás és a halántékmasszírozás is jót tesz. Enni a hányinger miatt ne próbáljunk. Inni nagyon fontos, de semmiképpen sem alkoholt. Esetenként a kávé jót tehet, de másoknál éppen rontja a panaszokat.

Rehabilitáció


Igen sikeresek a migrén kezelésében az akupunktúra, az úgynevezett neuralisterápia és a bőrön át történő idegingerlés. A migrénhez csaknem mindig pszichés tényezők is társulnak, ezért ismételten visszatérő fejfájások esetén tanácsos olyan orvost felkeresni, akinek pszichoterápiás jártassága van. Amennyiben a panaszaink fokozódnak, tarkómerevség, láz, zavarodottság, újabb látászavar, bénulás vagy bármi szokatlan jelenség lép fel, sürgősen forduljunk orvoshoz.
 EAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!