Fejfájás
A fejfájás neurológiai szempontból egyrészt tünet, amely mögött organikus idegrendszeri betegség keresendő, másrészt anatómiai elváltozás nélküli, önálló fejfájásbetegség. Utóbbiban az orvosi kezelés célja a fájdalom megszüntetése gyógyszerrel.

Nagyszámú szervi eredetű ok mellett lelki feszültségek is fejfájáshoz vezethetnek. A „görcsösen” ellenőrzés alatt tartandó ellentmondásos érzelmek, a saját elvárásainkkal ellentétben álló lehetőségek belső konfliktusa gyakran „fejtörést” okos: például főnökkel vagy hozzánk közel álló személyekkel szembeni ellenérzéseink, amelynek levezetéséhez nincs merszünk. A düh és a harag „tiltott” impulzusai végül saját magunk ellen fordulnak.

Az így létrejött feszültség tartós fejfájásban tükröződhet. A fejfájás gyakori okai a felgyülemlett érzelmek. Járulékos kiváltó tényezők lehetnek: túlterheltség, élvezeti szerek túlzott fogyasztása, káros anyagok befolyása, túlérzékenység bizonyos élelmiszerekre, időjárás-érzékenység, alvásmegvonás, a rossz levegő, feszességek a nyak- és gerincizomzatban, és általános betegségek. Az emberek nagy részének, közel 90 százalékának van néhai fejfájása és körülbelül az érintettek felénél ez rendszeresen jelentkezik.


 

Tünetei

A fejfájás egyszer-egyszer mindenkit elér, egyeseknél heves panaszokat okoz, másoknál rendszeresen jelentkezik. A fejfájás fontos figyelmeztető jel, de nem betegség. A fejfájások a nap bármely időszakában jelentkezhetnek, hevességük változó lehet, az enyhe nyomástól az elviselhetetlen hasító fájdalomig. Együtt járhatnak látászavarokkal, és kombinálódhatnak más panaszokkal.


Vizsgálatok

Általában akkor fordulnak orvoshoz a fejfájással küzdők, ha tüneteik elviselhetetlenné válnak és meggátolják őket a mindennapi feladatok ellátásában. Abban az esetben is érdemes kivizsgáltatni magunkat, ha a családunkban előfordult már agydaganat, agyvérzés vagy szklerózis multiplex. A Fejfájás Centrumokban a szükséges kikérdezés és vizsgálat időigényes (az első vizsgálat ideje 30-60 perc is lehet), az egyes ambulanciák csak előjegyzéssel fogadnak beteget. Ajánlott magunkkal vinni az első vizsgálatra a TAJ-kártyánkat, az orvosi beutalót, korábbi leleteinket, a szedett gyógyszerekről elkészített listát és a fejfájá-naplót, amit négy héten át kell kitölteni, amikor jellemző a fejfájás.


Kezelés

Beszélhetünk primer fejfájásokról, mint amilyen a migrén, ezeknek nincs nyilvánvaló fizikai oka. A szekunder fejfájások más körülmények vagy betegségek miatt, például másnaposság, fejsérülés, agyhártyagyulladás vagy melléküreg-gyulladás következtében merülnek fel. A különbségtételnek nagy hatása van a fejfájás kezelésére, hiszen a primer fejfájás nyilvánvalóan más kezelést igényel, mint a szekunder fejfájás, amely az alapvető ok kezelésére reagál a legjobban. A fejfájások kivizsgálása és kezelése igényli a beteg problémája iránti érdeklődést, a szaktudás folyamatos frissítését és a gondos odafigyelést. Minden egyes fejfájás külön diagnózist igényel. Csakis ezt követően lehet egyedi kezeléseket alkalmazni.


Rehabilitáció

A fejfájás hatásos kezelésénél az okokból kell kiindulni – akkor is, ha a panaszok esetében szervi okot nem találtunk. Mindehhez először is saját magunkkal, belső feszültségeinkkel, kapcsolataink zavaraival és a munkahelyi problémáinkkal kell tisztában lennünk. Lehetséges – hacsak átmenetileg is - , hogy szakember segítségére is rászorulunk. Sokan megpróbálják letudni a fejfájás kezelését egy aszpirin, vagy egyéb fejfájás csillapító bevételével. Ezzel azonban a probléma forrása nem szűnik meg. Vannak természetes módszerek, amik segíthetnek rajtunk. A kínai orvoslás kezelési módja, az akupunktúra hatásos lehet, főként a migrén esetén. Ilyenkor a szakember olyan akupunktúrás pontokat szúr meg, amelyek energiapályákon kapcsolódnak a problémás szervhez, így szabályozható a szervezetben zajló energiaáramlás.

Az agy állapotát fájdalommentes időszakban EEG (elektroencefalogram) segítségével megvizsgálják és az agyműködés jeleit egy speciális rendszerrel hárfa és zongorahangokká alakítják át. Naponta többször is meghallgathatják a hangsorokból álló „zenét” az érintettek. Az oxigénterápia egy másik módszer, amely során az érintett egy ásványi anyagokból és vitaminokból álló készítményt kap, hogy javuljon sejtjeiben az oxigénfelvétel és az anyagcsere. Ezt követően testmozgást végez, miközben tiszta oxigént lélegez be. Az eljárás hatására nő az artériákban az oxigénnel teli vér mennyisége, a vénákban pedig csökken, így az agy több oxigénhez jut és enyhül a fejfájás.


 

<EAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!