A nők memóriája gyorsabban romlik
Az enyhe kognitív zavarral (MCI) élő idősebb nők állapota nagyjából kétszer olyan gyorsan romlik, mint a hasonló problémával küzdő férfiaké – állapították meg amerikai kutatók, akik arra keresték a választ, hogy az Alzheimer-kór miért sújtja inkább a nőket, mint a férfiakat.

Egy látszólag egészség 65 éves nőnek egy a hathoz, míg egy azonos korú férfinak egy a tizenegyhez az esélye arra, hogy Alzheimer-kór alakuljon ki nála élete hátralévő részében - idézi az MTI a tanulmányt, amit az Alzheimer Szövetség Washingtonban zajló nemzetközi konferenciáján hoztak nyilvánosságra.

A kutatók korábban úgy vélték, hogy a különbség a nők hosszabb várható élettartamával magyarázható, ám ma már egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy valami más oka van a betegségre való nagyobb fogékonyságuknak. A tudósok olyan jeleket azonosítottak, amelyek már az Alzheimer-kór tüneteinek megjelenése előtt utalnak erre a sebezhetőségre.
 

A Duke Egyetem szakemberei az Alzheimer-kór kialakulásának fokozottabb kockázatát jelentő enyhe kognitív zavarral élő 400 férfit és nőt vontak be a tanulmányukba. A kutatók átlagosan négy, bizonyos esetekben nyolc éven át vizsgálták a résztvevők kognitív képességeit.

A memória- és gondolkodási képességeket mérő teszteken a férfiak eredménye évente egy, a nőké két ponttal romlott.

A tanulmány készítői szerint a különbség az életkorral, a képzettségi szinttel és az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb kockázatával együtt járó ApoE-4 jelű génváltozat jelenlétével sem magyarázható. Ugyanakkor a vizsgálat nem volt elég nagy léptékű és hosszú időtartamú annak megállapítására, hogy a nőknél magasabb volt-e a kockázata a teljes demencia kialakulásának, valamint hogy az ő állapotuk miért romlott gyorsabban.EAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!