Alvásvizsgálat
Az alvászavarokat alvás egészségügyi központokban vizsgálják és kezelik. Az alvásvizsgálat, olyan adatrögzítés, amely során nagyszámú mérés készül az alvászavarok azonosítására és diagnosztizálására.

 

Miért van rá szükség?

A laboratóriumi alvásvizsgálatot az alvászavarok pontos diagnosztizálásához vezető „arany útként” tartják számon. Az Ön alvási mechanizmusának teljes megértéséhez különféle agytevékenységek és a szervezetben működő egyéb szervrendszerek, illetve ezek összefüggésének megfigyelésére van szükség egész éjszaka alatt. A vizsgálat után egy alvásszakértő áttekinti és kiértékeli a rögzített adatokat, hogy segítsen az Ön alvási problémáinak megértésében. Amennyiben alvászavar jelenlétére utaló bizonyíték bukkanna fel, a kezelésre vonatkozóan is javaslatot kap. Az agy számos különböző része irányítja az alvást és különböző fázisait, így nem egyszerű folyamat. Ezek a fázisok, magukban foglalják a félálom, a könnyű alvás, a mély alvás és az álmodó alvás fokozatait. Az agyban és a szervezet többi részében zajló tevékenységek mérésével megállapítható, hogy az alvás melyik fázisában jár éppen a vizsgált személy.


Felkészülés az alvásvizsgálatra

Az alvásvizsgálat napján jó, ha kerüli a koffein (kávé, tea, kóla és csokoládé) bevitelét délután, és a napközbeni alvást egyaránt! Emellett az alkoholfogyasztást is mellőzni kell, hacsak alvásszakértője nem nyilatkozik másképp.

 

 


Mi történik a vizsgálat során?

Az éjszakai asszisztensek alvását egész éjjel ébren kísérik végig, hogy, alvása folyamatos ellenőrzés alatt legyen. Ők és műszereik szobájától elkülönítve vannak, egy külön helyiségben. Az alvás közbeni átfordulások és testhelyzet változtatások majdnem olyan könnyedén megvalósíthatók, mint otthon, ugyanis az elektródák vezetékeit egy lófarokra emlékeztető csomagba gyűjtik össze a fej mögött. Nyugodtan aludhat a jól megszokott testhelyzetében, bár előfordulhat, hogy hanyatt is kell feküdnie az alvásdiagnosztikai asszisztens kérésére. Az alvásról készülhet videó-felvétel is, hogy az alvás során tapasztalt rendellenességeket utólag is vissza lehessen nézni.

 

Alvása ideje alatt számos fontos testfunkciót és értéket mérnek, illetve rögzítenek. Amennyiben légzési probléma merülne fel a vizsgálat során, előfordulhat, hogy a személyzet felébreszti Önt, hogy megkérje, próbáljon ki egy légzéssegítő készüléket az alváshoz. Ha ennek az esélye felmerül Önnél, alvásszakértője vagy asszisztense még lefekvés előtt átbeszéli ezt Önnel, a készülék céljának és használatának ismertetése mellett. Ehhez a készülékhez, amelyet PAP (pozitív légúti nyomás) készüléknek hívnak, tartozik egy orr-, vagy arcmaszk, amelyet az arcára illesztenek. Ha felmerül a PAP alkalmazásának lehetősége éjszakai alvásvizsgálata során, az asszisztens általában előre kiválasztja a legkényelmesebben illeszkedő maszkot, amit Ön ki is próbálhat még lefekvés előtt.

 

Egy átlagos alvásvizsgálat során megközelítőleg 1000 oldalnyi különféle adatot gyűjtenek össze agyhullámokról, izommozgásokról, szemmozgásokról stb., amelyekről részletes beszámoló készül. Mivel ez egy idő- és munkaigényes eljárás, az alvásvizsgálatokat általában nem értékelik ki azonnal, így beletelhet egy kis időbe, amíg kézhez kapja vizsgálatának eredményét. Az alvásközpont orvosai adhatnak némi felvilágosítást az eredmények érkezésének várható idejéről.
Az alvásvizsgálat utáni visszajelzés módja központonként más és más. A páciens általában egy személyes találkozó keretében kap visszajelzést alvászavar-szakértőjétől. Amennyiben alvásszakértője nem a megszokott kezelőorvosa, javasolt egy négyszemközti találkozó a kezelőorvossal is.
 EAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!