CT-vizsgálat
Egy szélütés (stroke) sürgősségi kivizsgálása során ma már legtöbbször CT-vizsgálatot rendel el a neurológus, még a kisebb kórházakban is. Ezzel ugyanis percek alatt el lehet dönteni azt az életbevágóan fontos kérdést, hogy a stroke hátterében az agysejtek oxigénhiányos károsodása áll-e, vagy esetleg koponyaűrön belüli vérzés az agyi katasztrófa oka.

 

Milyen esetekben ajánlott a CT-vizsgálat?

•   Érszűkület, érelzáródás kimutatására.

•   Idegrendszeri betegségek keresésére vagy kizárására.

•   Orrmelléküregek, arckoponya állapotának megítélésére.

•  Daganatos betegségek esetében a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.

• Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére.

•   Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére.


Leírás

A CT vizsgáló szerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik a beteg vizsgálat közben. A vizsgálószerkezet működés közben hangos, a legmodernebb sokdetektoros készülékek esetén a repülőgép felszállásához hasonló hangot hallhatunk. A CT-vizsgálat magában fájdalom mentes, de legtöbbször vénásan kontrasztanyagot szükséges adnunk hozzá, ami vénás injekciót jelent. A mérés rövid ideig tart, alatta sem mozogni sem lélegezni nem szabad, mert a mozgás, a lélegzés a készített képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. Munkatársunk mikrofonon keresztül pontosan közli az érintettel, mikor tartsa vissza lélegzetét.


Célja

A komputertomográfia a hagyományos Röntgen-átvilágítási technika szellemes továbbfejlesztése. Speciális felvételi technika és számítástechnika segítségével azonban a hagyományos röntgenképnél sokkal részletesebb, információ-gazdagabb képet nyújt, harántmetszeti formában. A vizsgálattal ábrázolható az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok, ritkábban a vázizomzat, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése.
Előfordulhat, hogy a pontosabb diagnózis érdekében vénásan jódtartalmú kontrasztanyagot kell a betegnek kapnia. Ez a mellkasi és hasi vizsgálatoknál csaknem mindig szükséges, a koponyavizsgálatoknál ritkábban.


A kockázatok

CT – vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. CT – vizsgálatot ezért akkor érdemes végezni, ha ezzel a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. Ritkán ugyan, de a CT vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat. Ezek általában enyhék, de ritkán súlyos szövődmény is előfordulhat. Mindig jelezze doktorának, ha korábban jódos kontrasztanyag okozta bármiféle reakciója volt. A kontrasztanyag okozta mellékhatás esélye nagyobb, ha Ön szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigy betegsége van. Ha a páciens a vizsgálat idején állapotos, vagy a terhesség gyanúja fennáll, azt jeleznie kell a vizsgálat előtt. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!
 EAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!