Gutaütés: minden perc számít
Hirtelen kialakuló kéz-vagy láb gyengeség, a test fél oldalának bénulása, az arc egyik felének zsibbadása, érthetetlen beszéd, kettős látás, egyensúlyvesztés, szédülés, memóriazavar – ezek a gutaütés (agyvérzés), stroke jelei. Ne tévessze meg senkit, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, vagy elmúlnak, mert visszatérhetnek és végleges bénuláshoz vezethetnek.

Ha ezeket tapasztalja magán, vagy ismerősén, ne várjon a háziorvosra, vagy az ügyeletre, haladéktalanul hívja a mentőket a 112-es segélyhívó telefonszámon. A mentők tudják, hogy a stroke centrumba kell hozni a beteget, mely megyénkben a Neurológiai Klinikán működik.


Vérrög eltávolítás

Minden perc számít – mondta dr. Csiba László a Neurológiai Klinika igazgatója, a Magyar Stroke Társaság elnöke, a Nemzetközi Stroke Konferencia sajtótájékoztatóján júniusban. A beavatkozásra a tünetek kialakulásától számítva 4,5 óra áll rendelkezésre bizonyos körülmények között ez némileg hosszabb lehet . A klinikán mindenekelőtt meg kell állapítani, hogy a betegnek vérzéses vagy érelzáródásos stroke-ja van-e. A CT vizsgálat szerint agyvérzéses stroke-ban a betegek 20 százaléka szenved, vérrög miatti agyi infarktusban 80 százalék. Ha elzáródásos stroke-ot tapasztalunk, kétféleképpen kezelhetjük a beteget. Vénás infúzióval speciális enzimeket juttatunk az agy ereibe a vérrög feloldására, illetve dugóhúzószerű eszközzel kihúzzuk a vérrögöt. Óriási előrelépést jelent a vérrög eltávolítás az agyi érből. MIkrokatéterral a beteg combütőerén keresztül is fel tudunk jutni az agyi erekbe.

 


Népbetegség

A stroke népbetegség, évente 45-50 000 új stroke fordul elő Magyarországon. Az érrögoldás legnagyobb akadálya, hogy nem ismerik fel az emberek a betegség tüneteit és későn fordulnak orvoshoz. Tehát ha száj félrehúzódását, a beszéd akadozását, a test vagy az arc egyik oldalának zsibbadását észlelik, azonnal hívják a 112-es telefonszámot – mondta dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke. – Magyarországon évente sajnos csak 2000 stroke beteget kezelnek vérrögoldással, ez a betegek csupán 5 százalékát jelenti. 37 stroke centrum van az országban, a mentők tudják, hová kell vinni a betegeket.


Kiválósági központ

A vérrög miatti agyi infarktusban (ischemiás stroke) szenvedő betegek kezelésének eredményeiről Natan Bornstein a World Stroke Organisation alelnöke elmondta, hogy a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikája kiválósági központként működik. Munkatársai példaértékű munkát végeznek az oktatás és a gyógyítás területén. Elismerés illeti az évente 1000 stroke beteget diagnosztizáló és ellátó klinikát. Világszerte a stroke betegek 3-6 százalékát kezelik a vérrögoldás módszerével, a debreceni neurológián 16-19 százalék ez az arány. Ez is jó bizonyíték arra, hogy a tudás mellett a jó szervezés és infrastruktúra is szükséges az eredményességhez.

A kezelés a beteg kórházba való szállítása előtt kezdődik a felismeréssel és a sürgősségi ellátással. Bornstein professzor kiemelte, hogy a debreceni klinika már évek óta minden akut stroke-betegen elvégzik akut stroke-ban CT mellett a CT-érfelltöltéses (angiographiás) vizsgálatot is, ami azért példaértékű, mert személyre szabottan lehet dönteni, hogy az adott beteg esetén melyik az optimális kezelési mód. A debreceni klinika úttörő munkásságát jelzi, hogy a Kanadában az illetékes szakmai grémium csak most kezdi javasolni ennek a vizsgálatnak az elvégzését.


Világszínvonalú kezelés

Manapság a vénán keresztül történő vérrögoldó (intravénás trombolízis) kezelés csak egy része a betegek ellátásának. Ma már egy újabb lépést tettünk előre. Lehetővé vált a vérrög kihúzása az agyi erekből, az időablak is hosszabb, 6-8 óra ennél a beavatkozásnál. Európai trend , hogy minél több komplex stroke központot hozzanak létre, neurológiai, radiológiai háttérrel. Olyan küzpont-hálózatra van szükség, ahol intravénásan és intraartériásan is el lehet távolítani a vérrögöt és a rehabilitációra is lehetőség van. Azért dolgozunk, hogy kevesebb legyen a rokkant ember. Egyenlő esélyt kell adni mindenkinek függetlenül attól, hol lakik – mondta Bereczki professzor.


Új gyógyszerek

A stroke másik fajtájáról, a vérzéses gutaütésről Natan Bornstein elmondta, hogy a vérzések jelentős része térfoglaló hatású az agyban és minden harmadik beteg állapotának rosszabbodása vérnyomáscsökkentéssel mérsékelhető. A 140 Hgmm alá csökkentett vérnyomás lassitja a vérzés növekedését és csökkenti a tüneteket. A pitvarremegésben szenvedő betegeknek 5- 6-szor nagyobb az esélyük van a szélütésre. Kezelésükre négy új gyógyszer is rendelkezésre áll, ezek szedése mellett nincs szükség laborkontrollra és kisebb a vérzésveszély.


Ismerje fel a stroke-ot!

Ha a stroke tüneteiben bizonytalan, végeztesse el a következő feladatokat a beteggel: mosolyogjon, mutassa a fogait! Figyelje meg, vajon aszimmetrikus-e a mosoly? Emelje fel a vízszintesig mindkét karját vajon süllyeszti-e valamelyik felső végtagját? Ismételtessen egyszerű mondatot és figyelje, van-e szótalálási nehézség, összefolynak-e a szavak? Ha bármelyik tünetet tapasztalja, rögtön hívja a 112-es telefonszámot. Az azonnali cselekvés rendkívül fontos a beteg túlélése és a maradandó károsodása elkerülése szempontjából.
 



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!