Tánccal és kertészkedéssel az Alzheimer kór ellen
Tudjuk, hogy a mozgás a legjobb kalóriaégető, illetve hogy jobb hangulatunk lesz tőle, azonban most az is kiderült, hogy a rendszeres testmozgással az Alzheimer kór kialakulását is megakadályozhatjuk.

A Journal of Alzheimer’s Disease című lapban megjelent egy tanulmány, melyben egy kísérlet eredményeit tették közzé. E szerint, ha rendszeresen mozgunk Alzheimer-kór kockázatát 50 százalékkal lehet csökkenteni.
 

Kertészkedjünk és táncoljunk többet

A kutatók több, mint 30 évig 876 résztvevőt tanulmányoztak, akiknek az átlagéletkoruk a vizsgálat végén 78 év volt. A kísérlet során különböző memóriateszteket végeztettek velük, valamint folyamatosan MRI vizsgálatokkal tesztelték az eredményeket. Az egyik fontos elem volt, hogy megnézzék, hogy a fizikai aktivitás mennyire befolyásolja a résztvevők memóriáját. Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy az aktív életmód közvetlen hatással van az agy működésére, növelve annak térfogatát, ezáltal hozzájárulva az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez.
 


 

“Ez az első tanulmány, amelyben sikerült megállapítani, hogy különböző fizikai aktivitás és az Alzheimer kór kockázata összefüggésben van. A speciális mozgások úgy tűnik, hogy különösen pozitív hatással vannak agyunk működésére. A tánc és a kertészkedés különösen.”- mondta Cyrus A. Raji, MD , PhD, a tanulmány vezető szerzője.

Nancy Ondra, a kísérletben részt vevő kertész így nyilatkozott:

Nagyon fontos, hogy legyen olyan tevékeny hobbink, ami nem csupán fizikai haszonnal jár, de mentálisan is pozitív hatással van ránk. Ennek pedig a kertészkedés a legideálisabb módja. “Fontos, hogy a kertészkedés nem csupán mozgás, hanem érzelemmel tölt el, és soha nem válik unalmassá, monotonná. Még akkor sem, ha minden évben ugyanazokat a növényeket gondozzuk, akkor is változhatnak a körülmények (időjárás, növényi betegségek), amikhez alkalmazkodnunk kell.

Mozgunk és közben dolgoztatjuk az agyunkat, ezt persze sokszor talán észre sem vesszük. Különösen jót tesz, ha újdonságokkal színezzük a kertben töltött időt. Új növények ültetésével, kreatív padok, ágyások kialakításával, új kombinációkkal tehetjük érdekessé a kerti munkát. A kertészkedéssel nem csupán a környezetünknek, a tájnak teszünk jót, hanem fizikai és mentális állapotunknak is. Higgyék el, megköszöni az agy!"
 

 

24.hu/ DMD
 



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatól figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!