2050-re megháromszorozódik az Alzheimer-betegek száma
Szeptember 21-e az Alzheimer-kór világnapja. 2050-re háromszorosára nőhet az Alzheimer-betegek száma, a betegség azonban egészséges életmóddal megelőzhető vagy későbbre tolható.

Egyértelműen népbetegségnek nevezte a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense az Alzheimer-kórt, egyre növekvő betegszám jellemzi.

„A demens betegek 70 százaléka Alzheimer-beteg. Ma a világon körülbelül 50 millió demens beteg él, a számuk exponenciálisan nőni fog, 2050-re megháromszorozódik, 130-150 millió közé becsülik a számukat.

 

 

Magyarországon 2-300 ezer demens beteg van, 70 százaléka Alzheimer-beteg” - mondta Kovács Tibor. Az ígért növekedés okairól szólva a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense kifejtette, minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a betegség kialakulásának kockázata.

65 éves kor körül egy, 85-90 éves korban a populáció 40 százaléka beteg. A társadalom öregszik, a várható élettartam emelkedik, ezért egyre inkább nő a betegszám. Nőknél kétszer gyakoribb az előfordulása, a hölgyek ösztrogéntermelésének csökkenése, tehát a klimax, a menopauza megjelenése biztos kockázati tényezője” - jelezte Kovács Tibor.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense elmondta, az Alzheimer-kór kialakulásának okát nem lehet tudni, csak azt, milyen tényezők fokozzák, illetve csökkentik a kockázatát.
„A betegségnek több szakasza van. A mindennapi tevékenységet károsító, gondolkodási zavar esetén beszélünk demenciáról. Ennek enyhe, középsúlyos és súlyos szakasza létezik. A középsőben a magatartási tünetek – zavartság, agitáltság, hallucinációk – viszik orvoshoz a beteget” - tette hozzá Kovács Tibor.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense elmondta megfelelő életmóddal a betegség megelőzhető, illetve kitolható. „A szellemi és fizikai aktivitás elsődleges. Minél többet ajánlott tanulni, továbbképezni az agyat és szellemi tevékenységet végezni. Rendszeres fizikai aktivitás, mozgás: séta, torna, és az úgynevezett mediterrán étrend és a szív-, érrendszeri betegségek kockázati faktorainak csökkentése javasolt” - mondta Kovács Tibor.

A betegségnek tüneti kezelése létezik, sokaknál jelentős funkciójavulást tudnak hozni. A gyógyszerek a korai szakaszokban hatásosabbak, mint az előrehaladottabb szakaszokban. „A háziorvosnál kell jelentkezni, akik ideggyógyászati, elmegyógyászati, neurológiai, pszichiátriai szakrendelésre irányítanak, hogy a diagnózis megszülessen” - mondta Kovács Tibor. Fontos, hogy idős korban jelentkező rövidtávú emlékezetzavarnál erre a betegségre gondolni kell – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense.

 

INFORADIO.HU



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!