A napokban kapják meg az emelt bért az egészségügyi dolgozók
Október első napjaiban a 235 egészségügyi szolgáltatónál 97 ezer dolgozó emelt összegű alapbért kap, az OEP és a MÁK felkészült annak folyósítására - jelentette be mai sajtótájékoztatóján az ágazatért felelős államtitkár.

 Az érdekképviseletekkel és a kamarákkal folytatott kormányzati tárgyalások eredményeként a szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére két ütemben emelkedik. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár utalt arra, hogy a szakvizsgával rendelkező orvosok és gyógyszerészek bruttó alapbére szeptembertől 107 ezer forinttal, novembertől további bruttó 100 ezerrel lesz több.

A szakvizsgával nem rendelkezők alapbére novembertől bruttó 50 ezer forinttal emelkedik. Az új rendszerben a gyógyszerészek és a szakgyógyszerészek bére az orvosi bértáblához igazodik. Az államtitkár hangsúlyozta: a 107 ezer forint alapbér, ennek megfelelően emelkednek a különféle bérelemek, az ügyeleti díj, a pótlékok, a készenléti díj és a rendkívüli munkavégzés pótléka. A fiatal szakorvosok is ezután a támogatás helyett alapbéremelést kapnak. Legfeljebb azoknál csökkenhet néhány ezer forinttal a bér, akik kevesebbet ügyelnek.

 

Mészáros János helyettes államtitkár utalt arra, hogy az Egészségbiztosítási Alap idei költségvetésében 19, 2 milliárd forint áll a bérek fedezetésre. Az egészségügyi szakdolgozók alapbérét négy ütemben, százalékos mértékben emelik. Szeptembertől átlagosan 26,5 százalékkal, jövő év novembertől 12, a rá következő két évben pedig 8-8 százalékkal lesz több.

A béremelés a besorolási és fizetési osztályonként differenciált. A nem egészségügyi főiskolai végzettségűek bére a szakdolgozókéhoz hasonlóan 26,5 százalékkal lesz több, a nem egészségügyi egyetemi végzettségűeké pedig az orvosi bértábla szerint nő. Az egészségügyért felelős államtitkár azt reméli, hogy az egészségügyi dolgozók üzenetként értékelik a jövedelmeik lépcsőzetes növelését, amiért érdemes lehet itthon maradni.

Azt már Kiss Zsolt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese mondta el, hogy az elektronikus regisztráció segítségével fölvették a kapcsolatot a béremelésben érintett 235 egészségügyi intézménnyel, ők szeptember 20-ig benyújthatták igényüket a mozgóbér elemek fedezetére. A megadott időpontig 97773 dolgozó után nyújtottak be támogatási kérelmet. A szakember elmondta, a szeptemberi havi béremelés, a mozgóbér-különbözet, valamint a kapcsolódó közterhek fedezete valamivel több mint 6 milliárd 322 millió forintot.

Ezt az összeget október 1-jével utalják az egészségügyi intézményeknek. Azt is elmondta, hogy az esetleges korrekciós igényeket a következő hónap 5-ig adhatják be a szolgáltatók. A bérfizetések technikai lebonyolítását végző Magyar Államkincstár elnöke, Dancsó József arról tájékoztatott, hogy a szükséges változtatásokat a MÁK szeptember 27-ig 88 ezer dolgozónál elvégezte. Azt reméli, hogy a következő két napban a többi egészségügyi dolgozót érintő változtatási igény is megérkezik a MÁK-hoz, és október elején mindenki megkapja az őt illető emelt bérét.

 

figyeloonline

 



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatól figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!