Hangunkból felismerhető a depresszió
A depresszió meglétét, sőt, annak mértékét is képes megállapítani beszédmintánkból az az automatikus rendszer, amelyet a BME TMIT Beszédakusztikai Laboratóriumában fejlesztettek ki.

Szellemi és fizikai állapotunkról is sokat elárulhat a beszédünk, függetlenül attól, hogy mit kommunikálunk a szavainkkal. Beszédhangunk változása ugyanis rengeteg információt hordoz magában, fiziológiai és neurológiai problémákra is utalhat. Fizikai ok lehet egy egyszerű nátha, de akár egy daganat vagy polip is.

Az agyban történő változásoknál, mint például a depresszió, nem a hangképző szervek, hanem a szervek idegi vezérlésének működése módosul. Ennek eredményeként az artikuláció lassabbá, fesztelenebbé, lanyhábbá válik. Ezek a változások mérhetők és számszerűsíthetők. Ha az érintett személy hangja fakó, az azt jelenti, hogy a felsőbb frekvenciatartományokon nincs akkora energia, a monoton, egyhangú beszédnek pedig kisebb a dinamikája. Ezáltal adepressziómár pusztán a hangunk alapján is kimutatható.

 

Világszerte jelentkező probléma

A BME kutatói az Európai Űrügynökség megbízására kezdtek bele egy hang alapú depressziófelismerő rendszer fejlesztésébe. A cél az volt, hogy a Déli-sarki Concordia Űrkutató Állomáson dolgozók távdiagnosztikai módszerrel is megfigyelhetőek legyenek, hiszen a téli időszakban ezeknél a kutatóknál különösen magas a depresszió kialakulásának kockázata, viszont a távolság miatt megoldhatatlan, hogy rendszeresen pszichológus vizsgálja meg őket. Mindemellett a depresszió világszerte 350 millió embert érint, azaz a minél gyorsabb felismerés és kezelés igen fontos tényező.

 

A depresszió súlyosságának meghatározására egy nemzetközi szabvány, a BDI-besorolás szolgál. A Beszédakusztikai Laboratórium kutatóinak így egy olyan besorolási rendszert kellett tervezniük, ami összeegyeztethető a BDI-skálával. Az egész rendszer lelkét éppen az az adatbázis adja, amelyet BDI-besorolással ellátott hangminták alkotnak. Ennek segítségével végezhető el az akusztikai elemzés, illetve annak megállapítása, hogy a mikrofonba beszélő páciens esetében mekkora a depresszió esélye és mennyire súlyos az állapota.

 

Lehetőség a Parkinson-kór gyorsabb felismerésére

Bár a vizsgálandó paraméterek értelemszerűen mások, a módszerrel nemcsak a depresszió kutatható eredményesen, hanem például a Parkinson-kór is. Ennek korai felismerése rendkívül lényeges, ugyanis a kór gyógyíthatatlan, a kezelés pusztán a szinten tartásra irányul. A betegség következtében sérülnek a mozgást vezérlő idegek, márpedig a beszéd és az artikuláció komoly mozgásnak minősül. Az elváltozásokat először a hangszalag rezgésén lehet észrevenni - jóval a kézremegés és más tünetek jelentkezése előtt.

Hazánkban 16-20 ezer főre tehető azok száma, akik Parkinson-kórban szenvednek. A betegségről bővebben ide kattintva olvashat. Dr. Vicsi Klára, a Beszédakusztikai Laboratóriumának vezetője szerint a technológia jó, bizonyítottan működik, a rendszerhez alapvetően már csak az adatbázis kibővítése szükséges. A kutató reméli, hogy a fejlesztés idővel a piacon is megjelenhet. Az eljárás ígéretes lehetőségeket kínál a távdiagnosztikában.

 

Forrás: index.hu



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!