Sokan nem tudják megfizetni a védettséget
Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia Magyarországon annak a szülőnek, aki az összes ajánlott, ám kizárólag térítés ellenében igénybe vehető oltást szeretné beadatni gyermekének. A végösszeg akár 287 ezer forint is lehet – tudta meg a Magyar Nemzet. Ezt a legtöbb szülő nem engedheti meg magának, így sok esetben rendkívül alacsony az átoltottság az országban. Pedig egyes betegségek gyakori előfordulása és komoly szövődményei miatt nagyon is indokolt lenne az oltás.

Jelenleg az ajánlott oltások csoportjába tartozik a bárányhimlő, a rotavírus, a kullancs által okozott agyvelőgyulladás (kullancs-enkefalitisz), a hepatitisz A, a fertőző agyhártyagyulladás (meningococcus C és B) és bizonyos életkor után a humán papillomavírus elleni vakcina is. Lapunknak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: az utóbbi időben komoly figyelmet kapó fertőző agyhártyagyulladás, a meningococcus B elleni, illetve a januártól kétéves kor alatt ingyenes, meningococcus C elleni vakcinát egyéves kor alatt is megkaphatják a csecsemők.

Előbbi borsos áráról többször is írtunk már, ez egy kisgyermek esetében 108 ezer forintba kerül, mivel 12 hónapos kor előtt négy vakcinára van szükség. Később elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert a statisztikai adatok szerint 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

 

 

Súlyos végösszeg

Kifejezetten csecsemőkorban, 6 hónapos korig adható a rotavírus elleni vakcina is, ennek ára 39 ezer forint körül mozog. A 2 hónapos babák már megkaphatják az első oltást, és gyártótól függően két vagy három vakcinára van szükség a teljes védettséghez.
Ezt követheti a 15 hónapos korban beadható bárányhimlő elleni oltás, amelynek ára darabonként 10-11 ezer forint között van, és két vakcinára van szükség a teljes védettséghez, így ez összesen 20 ezer forintba kerül. Hazánkban az ajánlott oltások közül a szakértők a bárányhimlő elleni vakcina beadását szorgalmazzák leginkább, hiszen Magyarországon tavaly rekordszámú, 40 853 megbetegedést regisztrált az Országos Epidemiológiai Központ.

A kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás-sorozatot már később, 1 és 2 éves kor között ajánlott elindítani, ebből hármat kell vásárolnia a szülőknek, darabonként 10 ezer forintos áron. Lényeges, hogy mindhárom vakcinát egy éven belül kell beadni a gyerekeknek, így ezen sem tudnak spórolni a szülők. Emlékeztető oltásra pedig 3 év múlva van szükség.
Ha 3 éves korig az összes említett ajánlott kiegészítő oltást beadatják a szülők a gyereknek, az 197 ezer forintba kerül, ezt követheti később a humán papillomavírus elleni vakcina. Ez a 7. osztályos lányoknak jelenleg ingyenesen kérhető az iskolákban, és az adatok szerint az érintettek több mint 70 százaléka igényli is a vakcinát. Később azonban fizetni kell érte, méghozzá nem is keveset.

Ha valaki idősebb gyermekét szeretné oltatni, azért a kilenckomponensű vakcina esetében akár 84 ezer forintot is fizetnie kell. A kétkomponensű oltás ennél kevesebbe kerül, azért darabonként 15-20 ezer forintot kérnek a patikák, és hármat kell belőle beadatni, így ez „csak” 60 ezer forint.
A Nógrád megyében jelenleg a többeket megbetegítő, fertőző májgyulladást okozó hepatitisz A ellen is lehet kérni védőoltást, ennek ára 2-3 ezer forint, és kettőre van szükség a védettséghez. Ha tehát valakinek az összes oltást ki kell fizetnie, a végösszeg nem kevesebb mint 287 ezer forint lesz egyetlen gyermek esetében.

 

Sokan túl könnyedén veszik

Erre nem telik minden háztartásban, ezért Póta Györgyöt arról is faggattuk, melyik oltás mennyire népszerű a szülők között. Megtudtuk: a 39 ezer forintos rotaoltás esetében kifejezetten alacsony az átoltottság. Ennek oka, hogy ez a drágábbak közé tartozik, és a szülők egy része úgy gondolja: ha el is kapja a betegséget a gyerek, ez nem halálos. Pedig a kiszáradás igenis komoly veszélyt jelenthet. A hasmenéssel, hányással járó járvány miatt évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra. A vírus ellen pedig nem létezik gyógyszer.

A meningococcus C esetében sok a védett gyermek, hiszen korábban sem volt drága az oltás, támogatással 8400 forintot kellett érte fizetnie a szülőknek. A meningococcus B azonban már ritkább, borsos ára miatt kevesen adatják be gyermekeiknek.
„Sok szülő azt sem akarja elhinni, hogy a bárányhimlő súlyos megbetegedés lehet, szinte mindenki emlékszik a maga »nem túl vészes« bárányhimlős megbetegedésére. Éppen ezért nem számolnak a súlyos szövődmények kockázatával” – mondta Póta György.

Bár a bárányhimlő több tízezer gyermeket betegít meg, a szülők nagy része ezt a védőoltást nem preferálja. A tapasztalatok alapján inkább adatják be a hasonló árú, 30 ezer forint körüli, kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni vakcinát. Az átoltottság alacsony, mindössze 5-15 százalékos, míg a szomszédos Ausztriában a lakosság 80 százaléka kéri a kullancs-enkefalitisz elleni vakcinát.

 

mno.hu



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!