Egy különös rendellenesség: amikor a narancs íze elviselhetetlenül fáj
Egy Sensory Processing Disorder (SPD) névre hallgató betegségben szenvedő fiatal lány mesélt arról, hogy neurológiai zavara következtében a poliészter anyagból készült ruhák viselése, illetve bizonyos gyümölcsök íze, köztük a narancsé borzalmas kínokat okoz neki.

A neurológiai jellegű problémát, amivel az egyetemista Gabriela Cantero küzd, hétköznapi nyelven leginkább úgy lehet megfogalmazni, hogy az agy és az érzékszervek közötti kapcsolat nem működik megfelelően, így az agy túlreagált egy csomó hatást, amely éri – írja a Spoon University.

 

 

Tipikus példa erre Gabriela életében, hogy képtelen poliészterből készült, vagy poliésztert tartalmazó ruhaneműt viselni, mert úgy érzi tőle magát, mintha mérges hangyákkal teli zsákot húzott volna magára. Ha nem veszi le azonnal a ruhát, egyszerűen elájul, így csakis tiszta pamutból készült anyagokból készült ruhákat visel.

A túlérzékenység akkor is jelentkezik nála, amikor bizonyos ételeket kóstol, sőt az ultraszenzitivitás leginkább az ízérzékelésére vonatkozik. Mint mondja, teljes életet tud élni az SPD-vel, de az étkezések során nagyon észnél kell lennie. A szőlő, az áfonya, illetve a narancs íze komoly fájdalmakat okoz számára.

A lány betegségére egyébként akkor derült fény, amikor 4 éves korában a szüleivel egy thai étteremben vacsorázott, ahol citrusféléket fogyasztott. Amint megkóstolta a narancsot, azonnal keservesen sírni kezdett. Ahogy ő fogalmaz: igazi katasztrófa, ha citrommal, naranccsal, grapefruittal vagy társaival kerül kapcsolatba. Napjainkban Európában 27-36 millió ember szenved valamilyen ritka, vagyis kétezer emberből egyet érint.

 

 

dmd/hvg.hu

 

 



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!