Az E-vitamin és a szelén szedése nincs hatással a demenciára
Az olyan antioxidáns étrendkiegészítők, mint az E-vitamin és a szelén - önmagukban és egymással kombinálva - sem fejtenek ki semmilyen védő hatást az időskorú férfiak számára a demencia kialakulásával szemben az idősebb férfiaknál - erre a következtetésre jutott egy amerikai kutatócsoport közel tíz évnyi klinikai vizsgálat alapján.

Az antioxidánsokra sok éve úgy tekint a tudomány világa, mint a kognitív agykárosodás vagy demencia gyógyítására feltehetően alkalmazható gyógymódokra, mivel az oxidatív stressz folyamata okozza azt a sejtkárosodást, ami a demencia betegségének kialakulásához vezet – idézi fel az amerikai JAMA Neurology szaklapban az antioxidánsok demencia elleni alkalmazhatóságát vizsgáló kutatásról beszámoló tanulmány.

Az Amerikai Egyesült Államokban a kutatás célja annak megállapítása volt, hogy az E-vitamin és a szelén klinikai alkalmazásával megelőzhető-e az Alzheimer-kór kialakulása.

A tudományos vizsgálat több mint 7500, olyan 60 éves és annál idősebb ember részvételével zajlott, akik véletlenszerű kiválasztás útján vagy E-vitamint vagy szelént, avagy mindkettőt, illetve egyes esetekben pedig valamilyen placebo szert szedtek rendszeresen – átlagosan nagyjából öt éven át.

A kutatás későbbi szakaszában a korábbi résztvevők közül 3800 személy esetében – akik addig már öt éven át szedték az előírt pirulákat – egy olyan hatéves időszak következett, amikor ellenőrzött körülmények között, semmilyen étrendkiegészítőt nem fogyasztottak.


A kísérlet végére az összes vizsgálatban résztvevő alany közül több, mint 300 esetében diagnosztizálásra került a demencia megbetegedése.
Viszont a demens betegek számában, gyakoriságában és jellegében semmilyen eltérés nem jelentkezett a kutatás négy vizsgálati csoportja között.


Ez volt az első olyan nagyszabású primer prevenciós vizsgálat, amely azt vizsgálta, hogy az antioxidánstartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása hozzájárulhat-e a demenciával kapcsolatos megbetegedések számának csökkenéséhez – hangsúlyozza az orvostudományi kutatásról beszámoló tanulmány, amely egy egyértelmű és minden kételytől mentes eredményt állapított meg.

A kutatás végső megállapítása szerint:

Sem az E-vitaminnak, sem a szelénnek nincs olyan hatása, ami a demencia megelőzésére alkalmas lenne. Ezért az E-vitamin és a szeléntartalmú étrend-kiegészítők szedése nem ajánlott a demencia megelőzésére."

 

dmd-888.hu



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatól figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!