Megtalálták az a molekulát, amely megvédi a férfiakat - Neurology
 
Megtalálták az a molekulát, amely megvédi a férfiakat
Amerikai kutatók bukkantak rá arra a molekulára, amely miatt kevesebb férfi szenved szklerózis multiplexben mint ahány nő. A jelenség egyik ismert oka a férfiak magas tesztoszteronszintjének védő hatása

 A tesztoszteron hormon irányításával termelődő molekula több autoimmun betegségtől is megóvja a férfiakat

A tudósok kiderítették, milyen mechanizmus teszi lehetővé a védelmet. A betegség egérmodelljén azonosították a tesztoszteron hormon irányításával termelődő molekulát, amely valószínűleg védi a férfiakat a szklerózis multiplex (SM) ellen. Amikor SM-es nőstény egereket kezeltek a molekulával, a tüneteik megszűntek Minderről egy, az amerikai tudományos akadémia lapjában megjelent tanulmány számolt be.

Melissa Brown, a kutatás vezetője elmondta, hogy ez a molekula a felelős azért, hogy a férfiaknál mind a szklerózis multiplex, mind más autoimmun betegségek ritkábban fordulnak elő. Az eredmények teljesen új SM-kezelésekhez vezethetnek, amelyekre nagy szükség van.

Egy véletlennek köszönhető a felismerés

A tudósok a tesztoszteron védő hatásának mechanizmusát egy véletlennek köszönhetően fedezték fel. Egy kísérletben hím egereket használtak nőstények helyett, mert az egyik hallgató még nem tudta a nemeket megkülönböztetni egymástól.
Az egyetem kutatói kimutatták, hogy a tesztoszteron hatására az immunsejtek egy fajtája, az úgynevezett hízósejtek vagy masztociták egy védő molekulát, az úgynevezett citokin IL-33-at kezdik termelni a hím egyedekben.

Ez a molekula olyan anyagokat vált ki, amelyek megakadályozzák egy másik immunsejtfajta, a Th17 kialakulását, amely közvetlenül a velőshüvelyt támadhatja meg. A beteg nőstény egerekben több Th17 alakult ki. Amikor megkapták az IL-33 molekulát, a velőshüvely károsodása megszűnt.

A sclerosis multiplex (SM)

A sclerosis multiplex (SM) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető autoimmun betegség, mely a központi idegrendszert, tehát az agyat és a gerincvelőt érinti.
Sclerosis multiplex esetén a rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait burkoló velőshüvelyt, vagyis myelinhüvelyt megtámadja és roncsolja azt. Ennek következtében az idegszál működése is romlik: vagy lassabban vezeti, vagy teljesen blokkolja az ingerületeket. A folyamat eredményeként hegesedés (sclerosis) alakul ki több területen is (multiplex), majd ez a károsodás roncsolja az izomkoordinációért, az izomerőért, az érzékelésért és a látásért felelős idegeken az ingerület továbbítódását.

Az SM lefolyása kiszámíthatatlan, súlyossága változhat annak függvényében, hogy a test melyik részén és mekkora gócok keletkeznek. Van, akinél a betegség enyhe formája alakul ki, míg másoknál teljes funkcióvesztéshez, így rokkantsághoz és látásvesztéshez is vezethet a betegség. Jelen állás szerint a világon mintegy 2,5 millió embert érint a betegség, Európában minden 10.000 emberből 10-20 áldozatául esik a kórnak. Az első tünetek általában a 20. és 40. életév között jelentkeznek, és a statisztikák szerint a nők hajlamosabbak a sclerosis multiplexre, mint a férfiak. Magyarországon 7-8000-re tehető az SM-betegek száma.

dmd-mtiCsiba László: Emlékbeszéd Szirmai Imre professzor úr búcsúztatásán

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Stroke Napja 2018

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Kampányok

Kövesse aktuális kampányainkat!

Tovább

Újévi elnökségi köszöntő

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!