A digitális gyógyszer mobilon jelez, ha nem vettük be
Az Egyesült Államokban már engedélyezték egy skizofrénia kezelésére használt gyógyszer digitális verzióját, amely egy tapasz segítségével küld jelzést a beteg mobiljára, ha nem vette be a napi adagot. És online ezt már a kezelőrvosa is láthatja.

Nem régibben kapott engedélyt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) a világ első okostablettája, amelyekben apró, nyeléskövető szenzorok érzékelik, hogy a beteg bevette-e azt. Az Abilify MyCite digitális gyógyszer a mellé fejlesztett, beteg által viselt tapasszal kommunikál, azon keresztül küldi az adatokat egy telefonon futó alkalmazásba - írja a The Verge.


A gyógyszerbe épített homokszem méretű, szilíciumból, rézből és magnéziumból álló érzékelő a lenyelés után néhány perccel, a gyomorsavval érintkezve automatikus jelzést küld a beteg mellkasára felragasztott tapaszra, amely Bluetooth-szon keresztül továbbítja az applikációba a tablettával bevitt hatóanyag dózisát és időpontját. A tapaszt hétnaponta kell cserélni, az apró szenzor pedig természetes úton távozik a szervezetből. Nemcsak a gyógyszerszedést, de a beteg hangulatát és alvási periódusait is folyamatosan monitorozza, de méri a lépés- és pulzusszámát, ezekről pedig adatokat generál, amelyek alapján jelentést küld az orvosnak.

És ez a jelentés a problémája a szakértőknek is, akiknek egy része adatvédelmi visszaéléseket vizionál, másik része pedig a betegek nyomkövetővel felszerelése miatt a magánélethez való jog ellehetetlenítéséről beszél. Szerintük ezt már csak egy lépés választja el attól, hogy a nem együttműködő betegeket megbüntessék. "A digitális tabletta egészségügyi szempontból indokolt, de ha helytelenül használják, inkább a bizalmatlanságot erősíti" - idézi cikkében a New York Times Ameet Sarpatwarit, a Harvardi Orvostudományi Intézet vezetőjét.

Az okosgyógyszer szedését persze önkéntes alapon vállalják a betegek, és a beleegyezésük is szükséges ahhoz, hogy egy családtagjuk vagy kezelő orvosuk is hozzáférhessen ezekhez az adatokhoz egy weboldalon keresztül.

A digitális gyógyszer különösen az olyan pszichiátriai betegeknél lehet hasznos, akik korábban, életük első pszichotikus epizódján átesve hajlamosak voltak félbehagyni a kezelést, ha egy idő után jobban érezték magukat - utalt a cikkben szintén megszólaltatott Columbia Egyetem és a New York-i Presbiteriánus Kórház igazgatója arra, hogy a rendszertelen gyógyszerszedés a betegre és az egészségügyre nézve is káros és költséges. Ugyanakkor még idő kell ahhoz, hogy kiderüljön, milyen betegségek esetén vezet eredményre a betegek ellenőrzött gyógyszerszedése. Az okospirulát ugyanis egyelőre csak a skizofréniás, bipoláris depresszióval küzdő betegek kezelésére engedélyezték. De a Wall Street Journal már arról ír, hogy az FDA felkészült arra, hogy az Abilify digitális verziójának forgalomba kerülése után más tabletták gyártói is benyújtják majd jóváhagyási kérelmeiket. A japán Otsuka gyógyszeripari vállalat és a Proteus digitális egészségügyi szervezet okosgyógyszerét 2012 óta tesztelik, és a jelenlegi tervek szerint jövőre kerülhet piacra.

Egyébként hasonló célból fejlesztettek intelligens tapaszt az asztmás betegek kezelésére is. A bluetooth-szal felszerelt intelligens inhalátorral és a mellkasra ragasztható tapasszal egybekötött Respia töltőállomás például szintén egy alkalmazás segítségével kommunikál egymással. A szilikonos tapasz a bőrön keresztül, az orvosi sztetoszkóphoz hasonlóan, folyamatosan figyeli a felső légutak állapotát, és érzékeli, ha a légzés szaporább vagy nehézkesebb lesz.

„Ezeket a rohamot előrejelző, apró jeleket sokan nem veszik észre, pláne munka közben, amikor a legkevésbé figyelnek magukra. Pedig az asztma folyamatos önellenőrzést igénylő betegség” – fogalmazott Katherine Kawecki a Respia eszköz feltalálója, aki maga is évek óta küzd ezzel a légúti betegséggel. Tavaly novemberben a krónikus légzőszervi betegségek kezelésének innovátoraként meg is kapta az okostapaszért járó James Dyson-díjat.

 

kreativ.hu



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!