A legnagyobb tévhitek az Alzheimer-kórról - Neurology
A legnagyobb tévhitek az Alzheimer-kórról
Az Alzheimer-kór az egyik legrettegettebb, gyógyíthatatlan neurológiai betegség, mely ráadásul egyre több embert érint. Nagyon sok tévhit él az emberekben a betegséggel kapcsolatban, ezek közül néhányról kiderítjük az igazságot.

Az Alzheimer-kór csak a nagyon öregeket érinti
Az Alzheimer-kórt a leggyakrabban 65 év felettieknél diagnosztizálják, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy fiatalabbakat nem érinthet. Az esetek 5 százalékában úgynevezett korai Alzheimer-kórról van szó, ami akár a 30-as években is jelentkezhet. A betegség korai jelentkezése a legtöbbször genetikai okokra vezethető vissza, és sokszor nehezen jut el a megfelelő kezelésig az érintett, mert sok orvos nem feltételezi, hogy a memóriazavarok az Alzheimer-kórra is visszavezethetőek.

 

Nem Alzheimer-kór, csak a "normál" öregedés
Sokan úgy gondolják, hogy az öregedés normál tünetei közé tartozik a memóriazavar vagy a zavarodottság, éppen ezért nem is tulajdonítanak neki túl nagy figyelmet. Valóban igaz, hogy időnként mindenkinél lehetnek olyan pillanatok, amikor apróságok kimennek a fejéből, de a komolyabb memóriazavarok (például ha valaki eltéved azon az úton, amelyen évek óta hazafelé megy, vagy nem tudja megmondani, milyen hónapot írunk), az súlyosabb betegségre utalhat. Az öregedéssel együtt járhat a szellemi képességek csökkenése, de ez egyáltalán nem elkerülhetetlen, az agyunkat is lehet tréningezni, formában tartani.

 

 

Az Alzheimer-kór nem halálos betegség
Meglepő módon az Alzheimer-kór (bár nem például a keringést támadja meg) az egyik leggyakoribb halálozási oknak számít, és a diagnózist követően általában 8-10 éves túlélésre lehet számítani. Ennek a hátterében az áll, hogy az idegrendszeri zavarok akadályozzák az evést, ivást, nyelést, így az Alzheimer-kóros betegek súlyosan alultápláltak, legyengülnek, hiánybetegségek léphetnek fel náluk. Emiatt a fertőzésekre, például tüdőgyulladásra is hajlamosabbak, így az egyik leggyakoribb halálozási ok ezekre vezethető vissza. A zavarodottság, a furcsa viselkedések pedig gyakran veszélyes helyzetekbe sodorják őket.

 

Az Alzheimer-kórt sehogy sem lehet kezelni
A betegség valóban gyógyíthatatlan, és visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, de szerencsére a tüneteket elég jól lehet kezelni, és ha időben észreveszik a betegséget, akkor viszonylag sokáig fent lehet tartani a korábbi életvitelt. A speciális gyógyszerek segíthetnek a gondolkodásban, a memória fenntartásában, a nyelvi képességek megőrzésében is.

 

Az Alzheimer-kórt az alumínium-edények vagy az amalgámtömések okozzák
Sok olyan rémhír terjed, melyek különböző vegyületeknek, mérgező anyagoknak tulajdonítják az Alzheimer-kór kialakulását: például az alumínium-edényeknek, az amalgámtöméseknek, a mesterséges édesítőszereknek. Azonban ezekre nincsen tudományos magyarázat. Valójában nem tudják pontosan, hogy mi okozza a betegséget, jelenleg is rengeteg kutatás igyekszik ezt kideríteni.

 

Forrás: HáziPatika • The 7th European Stroke Conference (ESOC 2021)
  Virtual
  1-3 september, 2021
 • MTPT GÁRDONYI PARKINSON TOVÁBBKÉPZŐ NAPOK
  Gárdony (Vital Hotel Nautis)
  2021. szeptember 03-04.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
  Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. december 10-11.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!