"Havonta 28 migrénes rohamom volt" - Neurology
"Havonta 28 migrénes rohamom volt"
Aki nem szenved tőle, hajlamos lehet azt hinni, hogy a migrén egyszerűen erős fejfájás. Valójában azonban jóval komplexebb neurológiai panasz.

Egy fiatal amerikai nő például évekig sem utazni, sem baráti programokat tervezni nem tudott a migrénes rohamai miatt.

 

"Most 33 éves vagyok és néhány évvel ezelőtt átlagosan 28 migrénes napom volt egy hónapban. Borzasztó volt, a betegségem kihatott a kapcsolatomra, munkámra, családomra és időbeosztásomra is. Nem voltam képes soha előre tervezni, mert tudtam, hogy ha jön a migrén, úgyis le kéne mondanom" - mesélte el történetét Amanda Williams az amerikai Women's Healthmagazinnak.

 

A migrén miatt állását is elvesztette


A fiatal nő életét a kellemetlen tüneteken túl az is megnehezítette, hogy sokan a környezetéből nem értették meg, hogy nem egyszerű fejfájással küzd. A migrén ugyanis olyan, rohamokban jelentkező heves fejfájás, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban kétoldali. A hirtelen kezdődő fájdalmat látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg, majd hányinger és émelygés is kísérheti, emellett szintén gyakori a hang- és fényérzékenység. Amanda mindezeket tapasztalta, méghozzá havonta rengetegszer, teljes napokon át. A migrénen nem segít egy hagyományos fájdalomcsillapító tabletta, nem lehet félresöpörni a tüneteket.

 

 

Volt, hogy Amandát betegsége miatt rúgták ki állásából. Account managerként dolgozott, főnökének pedig elege lett abból, hogy túl sok betegszabadságot kellett kivennie. "Az emberek sokszor azt hiszik, hogy a migrént kifogásként használom, hogy ellógjak a melóból és igazából nem is olyan elviselhetetlen egy-egy roham" - magyarázta a lány, akinek néha az orvosai sem hittek, mikor beszámolt róla, hogy tízes skálán milyen fokú fájdalmai vannak és havonta milyen sokszor.

 

Havi egy tűszúrás segít


A migrénes betegek egy részénél bizonyos triggerek, például a rendszertelen étkezés vagy a koffeinfogyasztás, idézik elő a rohamokat. Amanda is vezetett migrénnaplót, hogy hátha sikerül ilyet beazonosítania, de nem találtak ilyet kezelőorvosával. Ezért megelőzni nem tudta a migrénes rohamokat - egészen addig, amíg piacra nem került az első, kifejezetten migréneseknek szánt injekció. Ez a feltételezések szerint a migrén megjelenésében főszerepet játszó peptideket blokkolja, tehát rendszeres használatával akár a migrén oka is megszüntethető. Az injekció ugyan a tesztek alapján 50 százalékos hatásossággal működik, de Amanda a szerencsések között van, nála egészen bevált.

 

"Nem szabadultam meg teljesen a migréntől, de már jóval ritkábban és kevésbé súlyosan jelentkeznek a rohamok. Annak is örülök, hogy nem kell állandóan gyógyszert szednem, csak havonta egy injekciót beadnom magamnak" - örvendezett. Mióta kontroll alatt tudja tartani betegségét, a karrierje is elkezdett felfelé ívelni, tavaly pedig hosszú idő után egy külföldi nyaralásra is el tudott utazni, amiről régóta álmodozott. Történetét pedig azért osztotta meg a nyilvánossággal, hogy felhívja a figyelmet a migrénes emberek mindennapi küzdelmére, és eloszlassa az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Mint mondja, tapasztalata szerint a krónikus betegségekkel küzdők gyakran szégyellik állapotukat, pedig nem tehetnek róla, és ezen csak társadalmi összefogással, megfelelő felvilágosítással lehetne változtatni.

 

Forrás: HáziPatika • The 7th European Stroke Conference (ESOC 2021)
  Virtual
  1-3 september, 2021
 • MTPT GÁRDONYI PARKINSON TOVÁBBKÉPZŐ NAPOK
  Gárdony (Vital Hotel Nautis)
  2021. szeptember 03-04.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
  Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. december 10-11.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!