A diabéteszes neuropátia 4 fő formája - érinti valamelyik?
A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség miatt kialakuló idegi károsodás.

A diabéteszes neuropátia bizsergést, érzéskiesést, túlérzékenységet okoz


A diabéteszes neuropátia gyakran érzéskiesést, bizsergést okoz a végtagok törzstől távoli részein. A cukorbetegség egyik korai szövődménye a neuropátia, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. A beteg fájdalmakat, érzéketlenséget tapasztal.
A cukorbetegek egyharmadát, felét érintő neuropátia fő tünetei:

Égő, viszkető, szúrásszerű, bizsergő érzés, mely az érintett ideg lefutása mentén jelentkezik. Előfordul, hogy csak átmeneti, de állandósulhat, mozgásra fokozódhat.


Érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység következtében még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet.


Gyengeség, érzéskiesés. Az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok akár a mozgásképtelenségig is elgyengülhetnek.


A diabéteszes neuropátia fő típusai


A neuropátiának több típusa létezik, hiszen van, hogy „csak” az ún. szomatikus perifériás idegek érintettek, és előfordulhat, hogy a belső szerveket (pl. szívet, húgyhólyagot, beleket) ellátó idegek is károsodnak. Ez a négy fő típus:

Perifériás neuropátia – a kezeket, lábakat érintő szövődmény a leggyakoribb típus cukorbetegek közt. A lábujjakban, kézujjakban kezdődő fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség kiterjedhet a lábakra, a karokra is, idővel pedig kialakulhat izomgyengeség, a hideg-meleg érzékelés hiánya, egyensúlyzavar is.


Autonóm neuropátia - a belső szervek beidegzésének károsodása, ami a szívet, az izzadságmirigyeket, a nyelőcsövet, a gyomrot, a beleket, a húgyhólyagot és az ivarszerveket érintheti. A betegség szerteágazó tünetekkel járhat, ugyanis a hányinger, a hányás, a hasmenés, a beszéd és a nyelés nehezítettsége éppúgy megjelenhet, mint a mellkasi fájdalom, az erős szívdobogás érzés, az intenzív izzadás, az inkontinencia, a szexuális diszfunkció, a gyengeség. Külsőleg feltűnő jel lehet az arc és a szemhéj megereszkedése.


Proximális neuropátia - tünete lehet a gyengeségérzés a lábban, fájdalom a combokban, a csípőben vagy a farban, általában csak az egyik oldalon.


Fokális neuropátia - egy-egy ideg károsodása leggyakrabban a fej, a törzs vagy a comb területén jelentkeznek tünetek. Ide sorolhatók egyes látászavarok, például fókuszálási nehézség, kettős látás, szemfájdalom, valamint a mellkas, a hasfal vagy a medence fájdalma.

A komplex kivizsgálás lépései


A neurológiai segítség elengedhetetlen a cukorbetegeknél is.- Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek időben, még az első, enyhe tünetek megjelenésekor forduljanak szakorvoshoz, tünetmentes időszakban is rendszeres orvosi kontrollra van szükség – figyelmeztet dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. - A neuropátia kivizsgálása nagyon összetett, éppen a szerteágazó tünetek miatt. Alkalmazhatunk többek közt kalibrált hangvillát a vibrációs érzés vizsgálatára, egy speciális nylonszálat a tapintásérzet felmérésére, jellemezzük a verítékezést, a fájdalom- és a hőérzetet külön is tudjuk vizsgálni. A személyre szabott kezelés a cukorbetegek esetében az alapbetegség gondos karbantartásán túl gyógyszerekre és fizikoterápiára épül. A cél a folyamat lassítása, az életminőség romlásának megakadályozása, és a súlyos komplikációk, például lábamputáció megelőzése.

Forrás: neurologiaikozpont.hu



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!