XI. Népegészségügyi Konferencia Budapesten
2020. szeptember 10-én megrendezésre került maximális biztonsági szabályok és előírások betartása mellet a XI. Népegészségügyi Konferencia, amelynek a hagyományokhoz híven a Magyar Tudományos Akadémia Díszterme adott otthont.

Az elmúlt tíz évben modellértékűen a világon is egyedülálló kezdeményezés mind az elsődleges, mind pedig a másodlagos megelőzés szempontjából sikeresnek mondható. Az előadók egyhangúan hangsúlyozták a szűrőprogram szerepét és népegészségügyi jelentőségét.

A MÁESZ Program 76 szakmai szervezetből álló szakmai és koordinációs bizottsága évente rendezi meg a Népegészségügyi Konferenciáját, amelyen az adott évre vonatkozó irányelvek, valamint a programtematika került kidolgozásra és elfogadásra. A rendezvényen a résztvevők megismerkedhettek szakmai előadások keretein belül az előző évek eredményeivel, valamint a következő időszak újdonságaival. Az idei esztendő mérföldkő a Program életében, hiszen országosan 1886 helyszínen 560 000 látogatót fogadott és több, mint 7 millió elvégzett vizsgálatot tudhat maga mögött. Megtiszteltetésnek számított, hogy az idei esemény fővédnökségét Prof. Dr. Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztere vállalta el.

A konferencia az előző évekhez hasonlóan teltházas környezetben, a járványügyi helyzetre való tekintettel magas biztonsági előkészületek, és szabályok mellett került megrendezésre. Az eseményen részt vettek a programban résztvevő 76 szakmai és civil szervezet képviselői köztük az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárságainak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Agrárminisztérium, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat, a Klebelsberg Központ az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzés Bizottsága tisztségviselői valamint több, mint 60 tudományos társaság és civil szervezet, stratégiai partnerek vezetői és vezetői tanácsadói.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a konferenciát élő közvetítés keretén belül online formában követhették azok a szakemberek és érdeklődök, akik nem tudtak részt venni az eseményen. A legfrissebb adatok szerint az online nézők száma mára meghaladta a 9000 főt.

A himnuszt követően a 2010-2020-2030 közötti időszak szakmai együttműködés jegyében 76 szakmai szervezet írta alá a jubileumi emléklapot szövetségben, egyetértésben.

Ugyanakkor a XI. Népegészségügyi Konferencián megalakult a MÁESZ Tudományos Tanács. Az alapító okiratot tizenöt szakmai szervezet írta alá. A grémium feladata lesz a MÁESZ programból származó több, mint 20 millió naprakész vizsgálati eredmény kiértékelése, feldolgozása, hazai és nemzetközi kongresszusokon történő bemutatása, publikációk elkészítése, ezzel is segítve a hazai orvostársadalom munkáját.

A tudományos programot Prof. Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, járványelemző munkacsoport vezetője nyitotta meg. Előadását, amelynek címe, „Mindent, amit a COVID-19 vírusról tudni kell a jelen helyzet értékelése” volt, amelyet nagy érdeklődés övezett.


Ezt követően ünnepélyes keretek között az idén is átadták a KISS ISTVÁN EMLKÉKDÍJAKAT, amely „ötvözi a szakmaiságat, a lelkiismeretes munkát, a magyar emberek iránti hűséget és gondviselést. Ez egy olyan díj, amely a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának a belső értékeit tükrözi, ugyanakkor megmutatja a program társadalmi fontosságát.

Az előadók igyekeztek teljes képet adni „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020–2030” témaköreiről. Mindvégig hangsúlyozták a szűrőprogram szerepét és népegészségügyi jelentőségét. Kiderült, hogy a program sikeresen teljesítette a kitűzött célokat országosan 1886 helyszínen, több, mint 7 millió elvégzett vizsgálatot tudhat maga mögött.

A konferencián kidolgozásra és elfogadásra került a 2020-2022. évad szakmai protokoll, kivitelezési terve, és a kapcsolódó szakmai programok összekapcsolása. 2020-tól elérhető vált a program keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium életmód sátra is, melynek keretében a munkavédelem lehetőségeit ismerhetik meg a látogatók. Újdonságként mutatták be az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vándorkiállítását, amely a felnőttek és gyermekek részére kínál érdekes programot. 2020-tól is tovább folytatódik az együttműködés Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzés Bizottságával, mely keretében a rendőrségi prevenciós tevékenység kerül fókuszba. Folytatódik a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, Szociális Klaszter, INDA Interprofesszionális Demencia Alprogram is, amely az idősebb korosztálynak kínál demencia tanácsadást és szűrést.

Kiemelt prioritás a 2020-2030 közötti időszakban a gyermek prevenció, a gyermekek integrációja az „Utazás az egészség birodalmába” programsorozatba, mely évi 75 000 gyermek ingyenes részvételét teszi lehetővé. A Program 2020-ban is szorosan igazodik az Európai Uniós irányelvekhez, a kormányzat Nemzeti Együttműködés Programjához, Családvédelmi Akciótervéhez és a WHO ENSZ világnapi eseményeihez.

A 2020-2022 időszak a Fókuszban a megelőzés, Gyermekek, Fiatalok, Családok Éve lesz. A konferencia keretében bemutatásra került Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja az Európa Unió Európai Regionális Fejlesztési alap támogatásával megújult új eszközökkel felszerelt speciális szűrőállomás. 2020-tól újdonság a fogászati blokk beépítése, amely keretében általános fogászati szűrővizsgálatra és a szájüregi daganatok korai felismerésére is lehetősége lesz a látogatóknak ingyenes formában, országosan évi közel 200 helyszínen. A fogászati prevenció fontosságára Prof. Dr. Nagy Katalin – a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke a MÁESZ dokumentumfilmben hívta fel a figyelmet.

Végül köszönjük minden bizottsági tagnak a részvételt, az élő közvetítést követő nézőknek a figyelmet, az előadóknak az érdekes és értékes összefoglalókat és előadásokat.
Tisztelettel:

Dr. Barna István
Szakmai Bizottság elnöke
MÁESZ 2010-2020-2030

Dankovics Gergely
Programigazgató
MÁESZ 2010-2020-2030

Budapest, Magyar Tudományos Akadémia díszterme. 2020. szeptember 10.

 

 

 



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!