In memoriam Dr. Mechler Ferenc - Neurology
In memoriam Dr. Mechler Ferenc
"Úgy távozott közülünk, hogy életével és munkájával a Neurológiai Klinikán örök nyomot hagyott, munkáját, életművét a klinika neurofiziológiai laboratóriuma és tanítványai viszik tovább."

A Neurológiai Klinika és Tanszék dolgozói, valamint a Debreceni Egyetem klinikáin és tanszékein dolgozó munkatársak nevében búcsúzunk az életének 87. évében elhunyt Mechler Ferenc Professzor Úrtól, a Debreceni Egyetem Neurológiai Tanszékének emeritus professzorától, a hazai neurológia és neurofiziológia kimagasló szaktekintélyétől, akinek halálával súlyos veszteség érte a magyar neurológus és neurofiziológus társadalmat.

Mindig hű volt a Debreceni Egyetemhez. Itt végezte egyetemi tanulmányait, s itt dolgozott halála napjáig. Tudományos diákkörösként az Élettani Intézetben ismerkedett meg a tudományos munkával, s innen eredeztethető az izomélettan iránti érdeklődése és szeretete. Az orvosdoktori diploma megszerzése után a DOTE Ideggyógyászati Klinikán kezdett el dolgozni, mely intézethez mindvégig hűséges maradt. 1990-ben egyetemi tanári kinevezést kapott, 2004-től emeritus professor volt. Nyugat-Európa több országában, valamint az USA-ban járt tanulmányúton, ahol a neuromuscularis betegségeket kutatta. A Neurológiai Klinikán munkatársaival modern neurofiziológiai laboratóriumot alakított ki, melyet 2018-ig vezetett, s mely méltán szerzett országos és nemzetközi hírnevet. Nemcsak a kutatás területén, de a gyógyító munkában is a neuromuscularis betegségek, a neurogenetika és a klinikai neurofiziológia képezte fő érdeklődési területét.

Több mint 110 közleménye jelent meg, több könyv társszerzője volt. Számos hazai szakmai szervezetnek volt vezetőségi tagja, szívéhez legközelebb a Klinikai Neurofiziológiai Társaság és a Neurogenetikai Társaság állt, melyeknek alapító tagja volt.

Rendszeresen tartott előadásokat a hagyományosan Debrecenben rendezett Neurofiziológiai Továbbképző Konferenciákon, melyeket nagyon szeretett, itt találkozhatott más városokból érkező barátaival. Életének utolsó napjaiban is bejárt a klinikára, s neurológiai, neurofiziológiai kérdésekkel mindig lehetett hozzá fordulni. Munkája elismeréseként Kiváló Munkáért (1984) díjat, a Munka Érdemrend ezüst fokozatát (1987), a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét (2004), Fornet Béla (2005) és Lissák emlékérmet (2009), Batthyány-Strattmann László díjat (2013), Kárpáti György emlékdíjat (2013), Sántha Kálmán (2014) és Elischer Gyula emlékérmet (2017) kapott.

Nem csak mint munkatársat, gyógyító és kutató orvost ismerhettünk meg a személyében. Közismerten jó teniszező volt. Professzor Úrra emlékezve Általános Orvostudományi Karunk Dékánja elmondta, hogy a vasárnap délelőtti teniszparti éveken át elmaradhatatlan program volt, s Professzor Úr kellemes és méltó ellenfélnek bizonyult. Mi is szívesen voltunk a közelében. Szerettük jellegzetes, kissé rekedt hangját, szívesen hallgattuk színvonalas előadásait. Szelíd mosolyát, kedvességét, jótanácsait örökre szívünkbe zárjuk.

Gyermekeiről, családjáról mindig nagy szeretettel és meleg szavakkal mesélt. Mindannyian nagy tisztelettel néztük, hogy Professzor Úr a felesége betegsége idején mily szeretettel és odaadással ápolta őt, éjszakákon át ott volt betegágya mellett. Nejének elvesztése nagyon megrendítette, de az egyedüllétet méltósággal viselte. Mindig csodáltuk Mechler Professzor előrehaladott kora ellenére megőrzött mozgékonyságát és szellemi frissességét. Talán épp emiatt ért bennünket váratlanul a 2020. augusztus 24-én, a 87. születésnapja előtt 3 nappal hirtelen és váratlanul bekövetkezett halála. Váratlanul, mert halála előtt pár nappal még a klinikán találkozhattunk és beszélhettünk vele. Mosolyogva búcsúzott, s kívántunk egymásnak a búcsúzás során jó egészséget. Akkor még nem tudtuk, hogy ez lesz az utolsó találkozásunk. Úgy távozott közülünk, hogy életével és munkájával a Neurológiai Klinikán örök nyomot hagyott, munkáját, életművét a klinika neurofiziológiai laboratóriuma és tanítványai viszik tovább.

A neurológus, neurogenetikai és neurofiziológus társadalom, kollégák, munkatársak, tanítványok, barátok és ismerősök, a Debreceni Egyetem és ezen belül a Neurológiai Klinika és Tanszék dolgozói megrendülten búcsúznak szeretett tanáruktól. Isten Veled Professzor Úr! Nyugodj békében! • 15th WCCN kongresszus
 • Dubrovnik, Croatia
  18 – 2021. március 21.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
 • Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. május 7-8.
 • Magyar Tudományos Parkinson Társaság kongresszusa
 • Gárdony (Hotel Nautis)
  2021. május 28-29.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

CSATLAKOZÁS AZ EAN COVID REGISZTERHEZ

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!