Kutatók szerint az öntudatunk magában is egy energiamező lehet - Neurology
Kutatók szerint az öntudatunk magában is egy energiamező lehet
A legújabb neurológiai kutatások alapján egyre nagyobb az esélye annak, hogy a neuronok által gerjesztett elektromágneses hullámoknak sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt korábban feltételezték.

Az elmélet szerint miközben a neuronokból származó elektromos aktivitás áttöri az agyban található utakat, a teljes tudatosság érzetét alapozhatják meg. A Neuroscience of Consciousness tudományos folyóirat múlt havi számában közzétett tanulmányban egyre több bizonyítékot mutattak fel a teória alátámasztásához, a szerzők pedig azt remélik, hozzájárulhatnak a robotok érzékelési rendszerének kifinomultabbá tételéhez.

 

A kutatás szerzője, Johnjoe McFadden – aki egyben a Surrey-i Egyetem molekuláris genetikusa és kvantumbiológus professzora – rámutatott a korábbi elméletek pontatlanságára, amelyek következtében mindez idáig képtelenek voltunk olyan mesterséges intelligenciát létrehozni, ami saját gondolkodásmóddal és tudattal rendelkezik.

 

Ha sikerülne ezeket az elektromos agyhullámokat valamilyen szerkezet segítségével a robotok áramkörében kialakítani, McFadden szilárd meggyőződése szerint a mérnökök öntudatot ébreszthetnének bennük.

 

 

McFadden hipotézise szöges ellentétben áll az idegbiológia jelenlegi álláspontjával, miszerint az agy tudatosságát főként az érzékszervek, a felfogóképesség és ezek együttes működése irányítja. Helyette a szakember a dualizmus empirikus verziójához tért vissza, vagyis azt hozta fel, hogy az öntudat nem csupán az agyban lévő fizikai anyagoknak köszönhető.

 

McFadden a sajtóközleményben hozzátette, az emberiség történelme során már számtalan filozófus, teológus és fizikus próbálta megfejteni a tudatosság rejtélyét, ő azonban úgy véli, más perspektívából kellene megközelíteni a problémát:

 

“Szerintem már megoldottuk ezt a kérdéskört, mivel a tudat lényegében az agy neuronjai által generált elektromágneses mezők kölcsönhatása miatt alakulhat ki, mi pedig ezeket hívjuk tudatos cselekedeteknek.”

 

Forrás: liner.hu • The 7th European Stroke Conference (ESOC 2021)
  Virtual
  1-3 september, 2021
 • MTPT GÁRDONYI PARKINSON TOVÁBBKÉPZŐ NAPOK
  Gárdony (Vital Hotel Nautis)
  2021. szeptember 03-04.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
  Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. december 10-11.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!