Kutatók szerint az öntudatunk magában is egy energiamező lehet
A legújabb neurológiai kutatások alapján egyre nagyobb az esélye annak, hogy a neuronok által gerjesztett elektromágneses hullámoknak sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt korábban feltételezték.

Az elmélet szerint miközben a neuronokból származó elektromos aktivitás áttöri az agyban található utakat, a teljes tudatosság érzetét alapozhatják meg. A Neuroscience of Consciousness tudományos folyóirat múlt havi számában közzétett tanulmányban egyre több bizonyítékot mutattak fel a teória alátámasztásához, a szerzők pedig azt remélik, hozzájárulhatnak a robotok érzékelési rendszerének kifinomultabbá tételéhez.

 

A kutatás szerzője, Johnjoe McFadden – aki egyben a Surrey-i Egyetem molekuláris genetikusa és kvantumbiológus professzora – rámutatott a korábbi elméletek pontatlanságára, amelyek következtében mindez idáig képtelenek voltunk olyan mesterséges intelligenciát létrehozni, ami saját gondolkodásmóddal és tudattal rendelkezik.

 

Ha sikerülne ezeket az elektromos agyhullámokat valamilyen szerkezet segítségével a robotok áramkörében kialakítani, McFadden szilárd meggyőződése szerint a mérnökök öntudatot ébreszthetnének bennük.

 

 

McFadden hipotézise szöges ellentétben áll az idegbiológia jelenlegi álláspontjával, miszerint az agy tudatosságát főként az érzékszervek, a felfogóképesség és ezek együttes működése irányítja. Helyette a szakember a dualizmus empirikus verziójához tért vissza, vagyis azt hozta fel, hogy az öntudat nem csupán az agyban lévő fizikai anyagoknak köszönhető.

 

McFadden a sajtóközleményben hozzátette, az emberiség történelme során már számtalan filozófus, teológus és fizikus próbálta megfejteni a tudatosság rejtélyét, ő azonban úgy véli, más perspektívából kellene megközelíteni a problémát:

 

“Szerintem már megoldottuk ezt a kérdéskört, mivel a tudat lényegében az agy neuronjai által generált elektromágneses mezők kölcsönhatása miatt alakulhat ki, mi pedig ezeket hívjuk tudatos cselekedeteknek.”

 

Forrás: liner.hu



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!