A koronavírus növeli a depresszió kockázatát - Neurology
A koronavírus növeli a depresszió kockázatát
Depresszió, szorongás és egyéb neurológiai betegségek jelennek meg a koronaívrus-fertőzésen átesettek ötödénél egy tanulmány eredményei szerint.

Depresszió, szorongás és egyéb neurológiai betegségek jelennek meg a koronaívrus-fertőzésen átesettek ötödénél egy tanulmány eredményei szerint.


62 ezer, a koronavírus-fertőzésen január 20. és augusztus 1. között átesett amerikai beteg orvosi kartonjainak elemzése képezte az Oxfordi Egyetem kutatásának alapját: a kutatók szerint eddig ez a legszéleskörűbb elemzés, amely a koronavírus és a mentális betegségek közti esetleges kapcsolatnak jár utána. A CNN cikke szerint azt találták, hogy a koronavírus-diagnózist követő három hónapban a kutatásban részt vevők 18 százalékánál, azaz csaknem egyötödénél diagnosztizáltak valamiféle pszichiátriai betegséget. Ez nem kevesebb, mint duplája annak a számnak, ami az egyéb betegségek által érintettek kontrollcsoportjában előfordul. Az egyéb betegségek között influenzások, egyéb felsőlégúti betegségeken túllévők, vese- és epekövesek, valamint bőfertőzésen vagy csonttörésen átesettek voltak.

 

David Curtis nyugalmazott professzor, a pszichiátriai betegségek szakértője szerint az adatokból nem érdemes nagyon messzire mutató konklúziót levonni.

 

"Nehéz meghatározni, mi ennek az eredményenk a valódi jelentősége."

 

Gyakran születnek ezekhez hasonló diagnózisok pszichiátereknél, és nem is meglepő az, ha azoknál, akik elkapták a koronavírust, ez kicsit nagyobb arányban fordul elő.

 

A betegek aggódhattak azért, hogy mi történik, ha sokkal rosszabbul lesznek.
Emellett pedig rövidebb ideig meg kellett, hogy tapasztalják az elszigeteltség érzését is" - fogalmazott Curtis.

 

A kutatás azt nem vizsgálta, hogy mi lehet az összefüggés a koronavírus és ezen diagnózisok között. A vírus okozta, egyszerű neurológiai vagy biológiai hatás is állhat az események hátterében, a Curtis professzor említette aggodalmak is okozhatják ezt, vagy akár a használt gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet ilyen állapot. Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem pszichiátria-professzora szerint emiatt óvatosan kell bánni a következtetésekkel.

 

A kutatás további eredménye az, hogy a korábbi években előfordult mentális betegség a koronavírussal való megfertőződésre hajlamosít, egyéb kapcsolódó alalpbetegségek nélkül is.

 

Az eredmények értékelésekor ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy hosszabb távú megfigyelésekre is szükség van a jelenség megértéséhez három hónapnál, valamint az elemzés során arra nem tértek ki a kutatók, hogy a diagnosztizált páciensek közül vajon hányan szenvednek hosszú covidban, amely hónapokon keresztül rontja jelentősen az életminőséget, ezzel növelve az ilyen, neurológiai betegségek kockázatát. • 15th WCCN kongresszus
 • Dubrovnik, Croatia
  18 – 2021. március 21.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
 • Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. május 7-8.
 • Magyar Tudományos Parkinson Társaság kongresszusa
 • Gárdony (Hotel Nautis)
  2021. május 28-29.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

CSATLAKOZÁS AZ EAN COVID REGISZTERHEZ

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!