Magyar kutatónők a világ élvonalában - Neurology
Magyar kutatónők a világ élvonalában
Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek felismerésében.

Dr. Bagoly Zsuzsa az egyik leggyakoribb halál­ok, a stroke eredményesebb gyógyításának lehetőségeit kutatja.

A tehetség elismerése
Dr. Csuka Dorottya munkája pedig közelebb vihet a célzott terápiás lehetőségek kifejlesztéséhez a ritka örökletes vesebetegségek kezelésében, ezenkívül a máj- és vese-­transzplantáció körülményeinek optimalizálásához és a megfelelő donor kiválasztásához. Mindkét orvos a „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” idei díjazottja. Az orvostudományok területén előremutató munkát végző hazai kutatónőknek ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri az elismerést.

 

Húsz év hagyománya
A díjjal azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert, segítve ezzel is pályafutásukat, kutatásaikat. Az elmúlt 18 évben 49 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban. A külföldön már több mint húszéves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve kutatóintézetekben dolgoznak. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Dr. Csuka Dorottya, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, Kutatólaboratórium, Molekuláris Genetika Kutatócsoport vezetője a nehezen felismerhető, ritka vesebetegségekre specializálódott kutatásokat végez. Ezeket eddig 6-8 gén vizsgálatával próbálták beazonosítani, azonban ez sokszor kevésnek bizonyult, ezért a kutatónő a vérben található más enzimrendszerek mellett a vér­alvadási rendszerben is keresi azokat a géneket, amelyek mutációja ritka, örökletes vesebetegségek kialakulását okozhatja. A mutációk felismerése nagyon fontos lépés a gyógyszerfejlesztés során, hiszen ha a betegséget okozó megváltozott fehérje beazonosítható, a kezelése is célratörőbb. A transzplantáció során a kapott vese donorjának szűrése szintén elengedhetetlen, hiszen így könnyen ki lehet szűrni, hogy a donor rendelkezik-e a génmutációkkal, vagy sem. Kutatása hozzájárulhat új diagnosztikai és célzott terápiás lehetőségek kifejlesztéséhez
a ritka örökletes vesebetegségek kezelésében, valamint a máj- és vesetranszplantáció körülményeinek javításához is. Az orvos és csapata idén a pandémia kapcsán új kutatásokba is belefogott, azt figyelik, a vírusfertőzés során milyen folyamatok indulnak el a szervezetünkben és a védekező rendszerünk erre hogyan reagál, ezzel pedig a betegség gyógymódjának megtalálásához közelítenek.

Dr. Bagoly Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet, Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszékének egyetemi adjunktusa a felnőttkori rokkantság leg­gyakoribb okával, az iszkémiás stroke-kal foglalkozik.

Koronavírusos-kockázatok
A betegség a halálokok között is az egyik leggyakoribb, és bár létezik rá kezelés, amely az ereket elzáró vérrögöket feloldja, az csak az esetek legfeljebb 40 százalékában sikeres. A kutató a stroke során keletkezett vérrögöket alkotó sejteket és fehérjéket vizsgálja, és próbál következtetni arra, hogy mi állhat a sikertelen kezelés hátterében. A betegség gyógyításánál minden perc számít, munkájának célja, hogy a jövőben egy egyszerű vérvétel eredményének segítségével előre meg tudják jósolni a vérrögoldó kezelés kimenetelét. Egy olyan pontrendszer létrehozása a cél, amely segítségével javítható a kezelés hatékonysága és biztonsága. Az eredmények hozzájárulhatnak új terápiás megközelítések kidolgozásához is. A koronavírus kapcsán is fontos a kutatás, hiszen a Covid–19 jelentős mértékben növeli a trombózishajlamot és a stroke kockázatát a fertőzött betegeknél, ezeknek kimenetele pedig a kezelések ellenére is rosszabb, a halálozási arány igen magas. A véralvadás folyamatában szerepet játszó tényezők vizsgálata így egyértelműen közelebb viheti a tudományt a jobb gyógymódok megtalálásához.

(A borítóképen: Csuka Dorottya és Bagoly Zsuzsa)

Forrás: BOON • 15th WCCN kongresszus
 • Dubrovnik, Croatia
  18 – 2021. március 21.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
 • Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. május 7-8.
 • Magyar Tudományos Parkinson Társaság kongresszusa
 • Gárdony (Hotel Nautis)
  2021. május 28-29.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

CSATLAKOZÁS AZ EAN COVID REGISZTERHEZ

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!