Idegrendszeri és mentális betegségekhez vezethet az amerikai zabálós életmód - Neurology
Idegrendszeri és mentális betegségekhez vezethet az amerikai zabálós életmód
Tudósok bebizonyították, hogy a napi szinten fenntartott magas szénhidrát- és kalóriatartalmú diéta neurológiai és kognitív zavarokhoz vezethet.

 

A University of Southern California kutatói egereken elvégzett kísérletek metaanalízise során megállapították, hogy a szénhidrátokban és zsírokban gazdag, magas kalóriatartalmú étrend hosszú távon megnövekedett szorongást és depressziót válthat ki az emberekből.

Az úgynevezett nyugati diéta az egyik legegészségtelenebb étrend az összes közül, és már korábban is több tudományos módszerrel alátámasztották, hogy akár 10-15 évvel is megrövidítheti a várható élettartamot.

A Frontiers in Neuroscience tudományos folyóiratban közzétett kutatás alapján kiderült, hogy függetlenül attól, járt-e elhízással és túlsúllyal a nyugati étrend, az egereknél a folyamatos fogyasztás következtében szorongásos és memóriazavarok jöttek létre.

Ami ennél sokkal lehangolóbb, hogy bizonyos szintű függőség is kialakult a rágcsálóknál, így a mentális problémák főként akkor jöttek elő, ha nem kapták meg a szükséges napi adagjaikat.

Mindez embereknél azt jelenti, hogy sokan hozzá vannak szokva a zsíros, energiadús ételekhez, úgymint hamburgerekhez, sült krumplihoz, ezért szervezetük kizárólag ezeket a táplálékokat fogadja el, ellenkező esetben szomorúnak, depressziósnak és idegesnek érzik magukat.

Habár egyelőre még csupán a kutatások korai fázisában tartanak a pszichológusok, a közeljövőben további kísérleteket szándékoznak véghezvinni, melyekkel bizonyíthatják elméleteiket.

 

liner.hu

  • Sleep congress 2021
  Dubai
  24-27 MAY, 2021
 • A Magyar Tudományos Parkinson Társaság 2021. évi Konferenciája
  Online
  2021. május 28-29.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
  Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. december 10-11.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!