Óriási változást hozott az új orvosi bértábla - Neurology
Óriási változást hozott az új orvosi bértábla
Nem ártana, ha a béremelésre költött pénz az ellátórendszer színvonalának általános javulásához is hozzájárulna olvasható a Portfolion.

 Az orvosi (és a remélhetőleg szintén megvalósuló szakdolgozói) bérrendezés vitán felül pozitív változás a szektorban dolgozók megbecsülése, a szakemberek megtartása érdekében. Történelmi esélyt szalasztott viszont el az egészségpolitika akkor, amikor ezt lényegében semmilyen eredményességi mutató eléréséhez nem kötötte, sőt a bértámogatásokat függetlenítette az eredeti funkciója szerint a teljesítményt honoráló finanszírozási rendszertől. Van ugyan kötelező értékelés, de az jelenleg megismerhető formájában inkább öncélú adminisztratív tehernek, mintsem hathatós eszköznek tűnik.

Végeredményben se a szűkös keretgazdálkodásra szoktatott intézményeket, se az immár normálisan megfizetett dolgozókat nem motiválja a rendszer arra, hogy színvonalasabb, eredményesebb ellátásra törekedjenek, sőt a hálapénz örömteli felszámolásának következtében ez a végtelenül káros, ugyanakkor az orvosok számára erős teljesítményösztönzőt jelentő tényező is eltűnik. Elképzelhető, hogy a betegek egyre inkább a magánrendelők felé veszik az irányt, ahol viszont emelkedhetnek az árak a nagyobb keresleten túl a szolgálati jogviszonyban állók magasabb bére miatt nehezebben átcsábítható orvosok miatt is.

A HBCs – más ellátási formák finanszírozási technikáival együtt – azt az elképzelést is magában hordozta, hogy „a pénz kövesse a beteget”, vagyis több bevételre tehessen szert az az intézmény, ahová szívesebben járunk gyógyulni. A keretgazdálkodás kétségtelenül egyszerűbb, a kézivezérléssel működő rendszerhez jobban illő módszer; azok az eszmények, amelyek az egészségügy területén szektorsemlegességet, versenyt, az eredményesség, a színvonal szerves fejlődését vetítették előre, már régen háttérbe szorultak, kihalóban vannak.

Az elismerésre méltó bérfejlesztés megvalósítási módja tovább erősíti azt a képzetet, hogy a már-már napiparancsokon keresztül működtetett egészségügy irányítói nem látják szükségét az intézményi kreativitásnak, a szolgáltatási színvonal alulról szerveződő, érdekalapú emelésének, a magánszektorból érkező vérfrissítésnek – pedig ezek a miénkhez hasonló állami rendszerekben is a fejlődés fontos lehetőségei.

Egészségügyünk csapnivaló színvonaláért sokan az alulfinanszírozottságot okolják. Az orvosi béremelés formájában most a rendszerbe öntött pénz önmagában mégsem megoldás. Az eddigieknél jóval mélyebb változások kellenek: a többletforrás megfelelő hasznosulásához gúzsba kötött és eltunyult rendszer helyett az eredményes működés irányába ható intézményi és egyéni érdekeltségre volna szükség.

(forrás: Portfolio) • Sleep congress 2021
  Dubai
  24-27 MAY, 2021
 • A Magyar Tudományos Parkinson Társaság 2021. évi Konferenciája
  Online
  2021. május 28-29.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
  Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. december 10-11.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!