Nem verték nagydobra, de már vizsgálják a kínai vakcina hatékonyságát - Neurology
Nem verték nagydobra, de már vizsgálják a kínai vakcina hatékonyságát
Miközben a kormány ezerrel reklámozza az országosan kétkedve fogadott keleti oltóanyagot, Pécsett már várják a tesztalanyokat.

Önkénteseket toboroz a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a kínai Sinopharm vakcina antitestvizsgálatához, és az ilyen oltóanyagra várakozók között osztogatnak egy erre invitáló szórólapot – írja az mfor.hu.

„Fontos az oltások minél szélesebb körű nyomon követése, mind a mellékhatás, mind az immunológiai hatás területén. Ezért arra kérjük, hogy segítse az immunológiai hatékonyság pontosabb nyomon követését az alábbi vizsgálatokhoz történő beleegyezésével”
– hívják fel az akcióra az érintettek figyelmét.

A vizsgálatban való részvétel feltétele, hogy az első oltáskor ne álljon fenn SARS-CoV2 fertőzöttség. A gazdasági portál megjegyzi, hogy miközben a kínai vakcina hatékonysága körüli kérdőjelek miatt sokan végeztetnek antitest-vizsgálatot, a pécsi kezdeményezésről, eddig hallani sem lehetett.

Felidézték, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nemrég valamennyi hazánkban alkalmazott vakcina hatásosságának „prospektív reprezentatív” vizsgálatát szorgalmazták, részben azért, hogy a jövőben „az esetleg szükségessé váló újraoltásokról szakmailag megalapozott” döntést lehessen hozni.

A megalapozottság felvetődhetett a múlt szombaton is, amikor – Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfői tájékoztatása szerint – egyetlen éjszaka megvizsgáltak 600 ezer kínai Sinopharm vakcinát a Hungaropharma Zrt. telephelyén, ahol mint mondta: „minőségi és mennyiségi átvétel” zajlott.

Nemrég a hvg.hu írt arról:
információik szerint egyetemi körökben már folynak vizsgálatoka Covid–19 elleni oltások eredményességéről, ám szigorúan zárt ajtók mögött, nyilatkozattételi tilalom alatt.
A titkolózással kapcsolatban megjegyezték: „a járványkezelés egyik legfőbb tudományos arca”, Merkely Béla rektor is csak annyit mondott korábban, hogy a Semmelweis Egyetem az ősszel kezdeményezi az antitestek kimutatására irányuló vizsgálatot.

Fotó: Vajda János / MTI • Sleep congress 2021
  Dubai
  24-27 MAY, 2021
 • A Magyar Tudományos Parkinson Társaság 2021. évi Konferenciája
  Online
  2021. május 28-29.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
  Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. december 10-11.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!