Enyhén, de magas vérnyomás veszélyei - Neurology
Enyhén, de magas vérnyomás veszélyei
Egy új szakmai ajánlás szerint még az enyhén magas vérnyomású betegeknek is szükségük van gyógyszeres kezelésre, ha a vérnyomásuk életmódváltással sem rendeződik.

Az Amerikai Szív Társaság publikálterről április végén egy tudományos közleményt a Hypertension című folyóiratában. Az orvosoknak komolyan mérlegelniük kell, hogy felírjanak-e vérnyomáscsökkentő gyógyszert az első fázisban lévő magas vérnyomásos betegeknek is. Ezeknek a betegeknek a felső vérnyomásértékük 130 és 139 között, az alsó pedig 80 és 89 között van, és ők még fél évig tartó életmódváltással - rendszeres testmozgással és egészséges étrenddel - sem tudják lejjebb vinni az értékeiket.

a 130/80-nál alacsonyabb vérnyomásértékű embereknek kevesebb kockázati tényezőjük van a különböző keringési betegségekre

Az Amerikai Kardiológuskollégium és az Amerikai Szív Társaság korábban 2017-ben adott ki útmutatót a vérnyomás megfelelő szinten tartásáról. Ebben az áll, hogy az első fázisban lévő magas vérnyomásos betegek, akiknek alacsony a kockázatuk arra, hogy 10 éven belül szívinfarktustvagy stroke-ot kapjanak, először álljanak át egészséges életmódra, és úgy próbálják meg csökkenteni a vérnyomásértékeiket, majd 6 hónap múlva újra ellenőriztessék a vérnyomásukat. Ám ebben az útmutatóban semmit sem írnak arról, hogy mit kell tenni, ha ez a stratégia nem válik be. Az új ajánlás viszont már pótolja ezt a hiányosságot.

A legfrissebb útmutatóban egy sor olyan egészséges életmódra vonatkozó ajánlást sorolnak fel, amellyel hatékonyan lehet csökkenteni a vérnyomást, például:

érjük el az ideális testsúlyt;
rendszeresen végezzünk testedzést;
fogyasszunk kevesebb nátriumot;
növeljük a káliumbevitelt;
mellőzzük az alkoholt és a dohányzást;
kövessük amagas vérnyomásmegállítására vonatkozó étrendet (angol betűszóval DASH-nak nevezik).
 

"Azt jól tudjuk, hogy a 130/80-nál alacsonyabb vérnyomásértékű embereknek kevesebb kockázati tényezőjük van a különböző keringési betegségekre: jellemzően kevésbé vannak elmeszesedve a szívkoszorúereik, nem nagyobbodik meg a szívük és kevesebb zsíros lerakódás (meszesedés) van a nyaki verőereikben" - mondta dr. Daniel W. Jones, az ajánlást kiadó munkacsoport elnöke. Dr. Jones, a Jackson városában lévő Mississippi Egyetem Orvosi Intézetének professzora és volt dékánja. "Komoly bizonyítékaink vannak arra, hogy a vérnyomás kezelése életet ment, mert csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát" - tette hozzá a professzor.

Akik csökkenteni szeretnék a vérnyomásukat, azoknak rendszeres ellenőrizniük kell az értékeiket, hogy rögzíteni tudják a változásokat. "Ha nem érik el azt, hogy a szisztolés értékük napi átlaga 130 Hgmm alatt maradjon, akkor itt az ideje, hogy konzultáljanak az orvosukkal, hogy mi legyen a következő lépés, és ez akár az is lehet, hogy gyógyszert kell szedniük, hogy megfelelő szinten tudják tartani a vérnyomásukat" - mondta dr. Jones. Az ajánlásban kijelentik, hogy a vérnyomást egyedül az életmódváltással nagyon nehéz csökkenteni.

"A legtöbb fejlett ipari társadalomban rendkívül nehéz annyira lecsökkenteni a nátriumbevitelt, hogy az érezhetően csökkentse a vérnyomást" - mondta dr. Jones. "Továbbá nehéz fenntartanunk az egészséges testsúlyunkat egy ilyen, úgy nevezett mérgező élelmiszerkörnyezetben. Azt kérjük a kezelőorvosoktól, hogy a betegeiknek hívják fel a figyelmüket arra, hogy az életmódváltást nagyon komolyan kell venniük. Persze jobban szeretjük, ha a vérnyomáscsökkentést gyógyszerszedés nélkül érjük el" - tette hozzá. Kiemelte: a sikeres vérnyomáskezelés - akármilyen módon érik el - növeli a várható életéveket és az életminőséget is javítja.

HAZIPATIKA • 35th European Neurology Congress
  London, UK
  14-15 june, 2021
 • 7th Congress of The European Academy of Neurology (EAN)
  Virtual
  19-22 june, 2021
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
  Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. december 10-11.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!