Rusvai Miklós: nincs tiltva a harmadik oltás, a háziorvos döntésén múlik - Neurology
Rusvai Miklós: nincs tiltva a harmadik oltás, a háziorvos döntésén múlik
Megkezdődött a 12-16 év közöttiek oltásra regisztrálása. Rusvai Miklós virológus szerint egyénre szabott immunizálásra lenne szükség, figyelembe véve, ki tartozik a veszélyeztetett korosztályba.

Rusvai Miklós virológus elmondta, hogy folyamatosan tanuljuk a járványt, közben pedig folyamatosan bizonytalanítjuk el az embereket. Emlékeztetett arra, hogy eleinte a kismamákat sem oltották.
A szülők, a pedagógusok is nyugodtabbak, ha oltják a gyerekeket - mondta a szakember.

Merkely Béla szerint nem lesz negyedik hullám, Rusvai Miklós szerint ha nem lesz 7,5 millió beoltott, akkor várható negyedik. Azért ehhez köti, mert a 80-85 százalékos oltottság nagyobb biztonságot jelenthet. Szerinte nem hullám, hanem hullámocska lesz inkább, olyan szintű esetszámot nem lehet várni, mint ami a harmadik hullám csúcsán volt.

Az indiai mutáns hatására a briteknél a nem oltottak között terjed jobban a fertőzés, a fiatalok esetében is, ezért is érdemes Rusvai szerint a fiatalok oltani.

Nincsen deklaráltan tiltva a harmadik oltás, a háziorvos döntési joga, hogy melyik állásponthoz tartja magát. A vakcinák nyilvántartása van úgy szabályozva, hogy lehetőleg ne lehessen adni, de meg lehet oldani, mindig maradnak ki oltóanyagok.

Rusvai szerint érdemes annak újabb vakcinát kapnia, akinek a szervezete nem termelt immunválaszt.

Nem érdemes csak a kínai vakcinára kihegyezni a problémát, más oltóanyagoknál is lehet ilyen, ebben az esetben nem azzal az oltóanyaggal kell oltani, amit kapott.
Arra a kérdésre, hogy mikortól kell a harmadik oltást beadni, Rusvai elmondta, hogy egyénre szabott immunizálás kellene, figyelembe véve, ki mennyire veszélyeztett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki az idősebb korosztályba tartozik, és árpilisban kapott oltást, annak már szeptember-október magasságában érdemes megnézi az ellenanyag szintet.

Rusvai januárban kapta meg a Pfizert, de kijelentette, hogy idén már biztos nem oltatja be magát.

atv.hu • The 7th European Stroke Conference (ESOC 2021)
  Virtual
  1-3 september, 2021
 • MTPT GÁRDONYI PARKINSON TOVÁBBKÉPZŐ NAPOK
  Gárdony (Vital Hotel Nautis)
  2021. szeptember 03-04.
 • Magyar Fejfájás Társaság kongresszusa
  Siófok (Hotel Panoráma)
  2021. december 10-11.

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!