Magyarországi járvány: kikerülhetetlen a negyedik hullám
Egy kevésbé hatékony vakcinával beoltott emberben könnyen kifejlődhet egy olyan variáns, amely ellenálló az oltóanyagokkal szemben.

A Magyarországhoz hasonlóan átoltott országok tapasztalatai és a tudományos modellszámítások alapján kikerülhetetlen a negyedik hullám hazánkban is. Sőt, úgy tűnik, a jelenlegi vírusvariáns kéthetente megduplázza a fertőzöttek számát, és a becslések szerint dupla halálozási rátával terjed. Mindez a csütörtöki Medicina konferencián hangzott el, amelyen már személyes jelenlét mellett lehetett átlapozni a korábban online bemutatott 2020-as Medicina Évkönyvet, és személyesen lehetett gratulálni a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt egészségügyi intézmények képviselőinek is.

A konferencián Vattay Gábor egyetemi tanár, az ELTE TTK Fizikai Intézetének munkatársa bemutatta, milyen fizikai képletek alapján modellezték már a korábbi járvány hullámok lehetséges kimenetelét. Az adatok és a képletek segítségével meglepő pontossággal lehetett kimutatni például, hogy az első hullám idején milyen hatással volt a nagy családi összejövetelekkel zajló húsvét a fertőzésszámra illetve a halálozásokra: a szakember szerint plusz 200 áldozatot követelt ez az ünnep.

A professzor előadásában elmondta: a második hullámnál a modellek pontosan megmutatták, hogy az iskolai őszi szünet idején hirtelen megállt a halálozásszám-emelkedés. Tehát ez azt jelenti, egy egyértelmű összefüggés van az iskolák látogatása és a fertőzés terjedése között. A modellek az iskolák jelentős szerepét a járványban a harmadik hullámnál is bizonyították.

Vattay Gábor a várható kilátások kapcsán több a magyarországi átoltottsághoz hasonló védettségű ország példáját is bemutatta. A hírek szerint például Izraelben és Angliában, ha alacsony szinten is, de elindult egy újabb hullám. Az adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek száma 15 naponként duplázódik, és hiába remélik, úgy tűnik, ez nem egy véletlen esetszám emelkedés, hanem egy tendencia.

A számítások alapján ott is, ahol a lakosság 60 százaléka be van oltva, fele-fele arányban mRNS illetve nem mRNS vakcinával, nagyon sokan lesznek kitéve az új járványhullámnak. Egyrészt a 40 százalék egyáltalán nem beoltott lakosság, plusz az új mutánsnak kevésbé ellenálló vakcinákkal beoltottak 15 százaléka és az mRNS-oltóanyaggal beoltottak közül is legalább 6 százalék. Ezt összeadva kiderül, hogy hogy hiába a nagy átoltottság a lakosság 61 százaléka védtelen az új fertőzéssel szemben – derült ki a fizikus kivetített ábráiból.

A professzor azt is elmondta, bár nagyon fontos az oltás, a kevésbé hatékony vakcinák beadása veszélyforrás lehet. Ugyanis, a vírus az emberben számtalan mutánst képez, és egy kevésbé hatékony vakcinával beoltott emberben könnyen kifejlődhet egy olyan variáns, amely ellenálló az oltóanyagokkal szemben.

Forrás: Weborvos



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!