A lábfejzsibbadás
A lábfejzsibbadásnak különböző okai lehetnek, de alapvetően 2 csoportot lehet elkülöníteni.

Alapvetően 2 csoportot lehet elkülöníteni: az egyikben az idegszálak különböző szinten történő becsípődése okozza a lábfej zsibbadását, a másikban az idegszálak anyagcserezavar vagy gyulladásos, autoimmun folyamat által károsodnak (neuropátia).

A zsibbadás gyakran a fájdalom előjele

Ennek tipikus példája a porckorongsérv. A betegség elején a kicsúszott porckorong eléri a végtagba kimenő gyököket. Ilyenkor a zsibbadás körülírt, pontos, lokalizáló. A beteg egy ujjal pontosan meg tudja mutatni, hol zsibbad, és a beteget vizsgáló neurológus a zsibbadás helyéről CT és MR nélkül is pontosan meg tudja mondani, hogy melyik porckorong beteg.

A III. ágyéki porckorong betegsége a belső boka, lábszár elülső része és a comb elülső-külső részének zsibbadását idézi elő. A IV. korong elődomborodása esetében a 1-3 lábujj, lábfej, lábszár külső és a comb hátsó-oldalsó részének a zsibbadását és fájdalmát idézi elő. Ilyenkor a panasz pihenéstől enyhülhet, de izomlazítók és B-vitaminok is segíthetnek. Ha a porckorong tovább csúszik, fájdalom is jelentkezhet a zsibbadás helyén.

A lábfejzsibbadás esetében a gerincből a lábba irányuló idegszálak több szinten csípődhetnek be. Fentebb részleteztem a porckorongsérv, illetve porckorong (discus) elődomborodása által okozott idegszál becsípődés tüneteit. De az idegszál becsípődhet a láb izomzatában is, ez okozza a jellemzően lábfej belső élének és az öregujjnak a zsibbadásával járó tarsalis alagút szindrómát. Az idegek szervezetünkben csonttal, ínnal, izommal körülvett csatornákban futnak. Ezeket nevezzük alagútnak. Ezen csatornák különböző okok folytán (vesebetegség, hormonváltozás, egyoldalú fizikai terhelés) megvastagodnak, és a lábba futó idegek nyomás alá kerülnek, alagút szindróma alakul ki.

A lábfej idegbecsípődéses zsibbadását nem kíséri egyéb panasz, rossz közérzet. A gyógytorna, fizikoterápia, masszázs sokszor segít. Nem veszélyes betegség, nem igényel sürgősségi ellátást, de gyakran zavaró, ezért érdemes felkeresni a háziorvost, ha a zsibbadás megkeseríti az életünket. A neurológos MR- vagy CT-vizsgálat segítségével ítéli meg az ágyéki porckorongok állapotát, valamint ENG-vizsgálat segítségével tudja megmérni, hogy az idegszál melyik szakaszán károsodott. Szükség lehet még az izmok vagy a térdízület ultrahang vizsgálatára is.

Depressziót is okozhat

A második betegség csoport, ami lábzsibbadással jár, a neuropátiák, melyek igen sok szenvedést, és ennek talaján depressziót okoznak. Általában az alsó végtagok nagyon kellemetlen, főleg éjszakai zsibbadásával kezdődik, majd égető, elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, amit jelentősen fokoz az érintés, ezért a beteg a takarót, ruhát is nehezen tűri. Ez a lábzsibbadás típus a cukor-, vese-, és daganatos betegségeknél, alkoholfüggőknél jelentkezik.

A cukorbetegek neuropátiás fájdalmas zsibbadása együtt jár a felületes érzések kiesésével, a láb keringésének elégtelenségével, az érszűkülettel. És bár a beteg különböző, nagyon kellemetlen, fonák érzést érez, de nem érzi az esetleges sérüléseket, és a láb rossz keringése miatt a sebek gyógyulási hajlama elégtelen, ezért kialakul a diabetikus láb: fekélyek jelentkeznek, végül a diabetikus lábat vérmérgezés veszélye miatt amputálni kell.

Egyedülálló csoportjai a neuropátiáknak az autoimmun eredetűek, valamint a genetikus eredetű neuropátiák. Az előbbiek kezelése specifikus, szteroid vagy egyéb agresszív gyógyszereket igényel, az utóbbiaknak viszont kezelése még nem ismert. Kezeletlen esetben ezek a neuropátiák izomsorvadást és bénulást is okozhatnak.

A cukor-, vese, pajzsmirigybetegek, alkoholisták neuropátiájának kezelésére speciális gyógyszerek léteznek, ezért neurológiai vizsgálata feltétlenül javasolt. A lábzsibbadás okai és a kezelési módok tehát különbözőek, érdemes neurológiai kivizsgálást kezdeményezni a mielőbbi javulás érdekében.

Forrás: Webbeteg



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!