Elkészült a protokoll koponya- és agysérültek ellátásáról
A magyarországi felmérések alapján százezer lakosra körülbelül kétezer koponyasérülés jutott.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere utasítására, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tagozatai egységes szakmai irányelvet készítettek a súlyos koponyasérültek korszerű ellátására - közölte az Emmi hétfőn.

Azt írták: a sérültek aktuális osztályozását a traumát követően várható koponyaűri vérzés kialakulásának valószínűsége alapján célszerűbb elvégezni. Az agysérülés külső erők hatására létrejövő szerkezeti és/vagy működési károsodás. Megnyilvánulhat tudatzavarban, emlékezetkiesésben, mentális állapotváltozásban - ködös állapot, meglassult gondolkodás -, központi idegrendszeri tünetekben - bénulás, beszédzavar, epilepszia -, valamint az agy szerkezeti károsodásában - emelték ki.

Az Emmi tájékoztatása szerint az 1997-2003 között magyarországi felmérések alapján százezer lakosra körülbelül kétezer koponyasérülés jutott, melynek legfeljebb negyede járt kórházi felvétellel. A 70-80 éves korosztály leggyakrabban eleséssel sérül, míg a fiatalkori sérüléseket elsősorban a közlekedési balesetek, szabadidős tevékenység során jelentkező balesetek okozzák - közölték.

Forrás: Weborvos 14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!