Túladagolás: egyszerre hat dózis vakcinát adtak be egy budapesti kórházban
Több embert is hat adag vakcinával oltottak be a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben a napokban,

Az információinkat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is megerősítette. Úgy tudják, összesen 12 oltakozó érintett.

Az eddigi információk  szerint a vétkes szakdolgozó tévedésből nem hígította fel a vakcinát, ez okozta a túladagolást.

A vakcinákat ampullákban kapják kézhez az oltópontok, minden egyes ampullában több ember beoltására elegendő oltóanyag van, amit viszont az előírások szerint hígítani kell, csak ezt követően felhasználhatók. Ez utóbbi maradt el a szóban forgó esetekben.

Az OKFŐ lapunknak küldött válaszában azt írta, álláspontjuk szerint a történtek hátterében egyértelműen emberi mulasztás áll. Közölték, az intézmény a szükséges lépéseket megtette, de azokat nem részletezték.

Orvosszakmai megítélésünk szerint, mely az érintett oltakozók 48 órás, részletes utánkövetésén alapul, az általános oltási reakción kívül egészségkárosodás gyanúja nem merül fel

– írta a tárca a 24.hu megkeresésére.

Hozzátették, az érintettek egészségi állapotát a továbbiakban is megfigyelik.

Nem példátlan az eset

Magyarországon tavaly májusban fordult elő, hogy tévedésből egy helyett hat adag vakcinát adjanak be valakinek. Akkor egy szombathelyi férfit a háziorvosa oltott be véletlenül egy teljes ampullával. Amint a tévedés kiderült, kórházba szállították az illetőt megfigyelésre. Az akkori hírek szerint hőemelkedése volt és fájt a feje, de ennél komolyabb mellékhatást nem észleltek nála.

Világszerte több hasonló esetről is beszámolt az elmúlt időszakban a nemzetközi sajtó, és kivétel nélkül minden esetben emberi mulasztás történt.

Szűk egy évvel ezelőtt egy 23 éves olasz nő kapott valamivel több mint négy adagnak megfelelő, 0,30 milliliter Pfizer-vakcinát. A hibát egy túlhajszolt ápolónő követte el. A beoltott nőt kórházba szállították, de neki sem lett baja.

Túladagolások azóta is történtek többek közt Németországban, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban. Súlyos következményekről, elhalálozásról nem érkezett jelentés.

A Pfizer oltóanyagának klinikai próbái idején egyébként ki is vizsgálták, hogy mi történik, ha valakinek tévedésből négy adagot adnak be, de semmilyen különösebb következményt nem tapasztaltak. Ugyanakkor a túladagolás esetleges hosszú távú hatásairól egyelőre nem állnak rendelkezésre tudományos kutatások.

hir 24.14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Elnökség megválasztása

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!