Már kilenc fiatal halt bele egy fertőző neurológiai betegségbe
Az orvosok aggódnak egy Kanadában pusztító különös betegség miatt, ami neurólógiai panaszokat okoz, és fertőzés útján elsősorban fiatalok között terjed.

New Brunswik tartományban eddig  mintegy 48 ilyen esetet jelentettek be a hatóságoknak, de az érintettek sokkal többen, becslések szerint akár 150-en is lehetnek.

A fertőző kór miatt korábban egészséges fiataloknál észleltek látászavart, izomsorvadást, demenciát. A panaszok hirtelen jelentkeztek, és eddig kilenc embernél gyorsan halálhoz vezettek.

Az alábbi esetről számolt be a The Guardian. Egy 30 év körüli férfi, miután megfertőződött, hallucinációk gyötörték, memóriája hirtelen romlani kezdett, izmai sorvadásnak indultak.

Tíz évvel fiatalabb felesége ápolta, majd nem sokkal később neki is hasonló panaszai lettek. Ez vetette fel, hogy fertőző betegségről lehet szó.

A lap hivatkozik ugyanakkor egy tanulmányra is, miszerint: a tartomány tengerparti részén található homárokban béta-metil-amino-L-alanin nevű neurotoxin (idegméreg) található. Ez a fajta idegméreg kis mennyiségben ártalmatlan, nagy dózisban viszont demencia – feledékenység, memóriazavar – és az ataxia – koordinálatlan mozgás, „ügyetlenség” –, valamint hallucinációk kísérik, hasonlóképpen a rejtélyes betegség alanyaihoz.

A pánik elkerülése miatt még októberben bejelentette a kanadai hatóság, hogy kizárják a kór élelmiszerrel való terjedését, ahogy a csatorna mérgezését, vagy egyéb környezeti hatásokat. A vizsgálatok még zajlanak ez ügyben • ÜNNEPI ÜLÉS
  a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika és Tanszék centenáriuma és Dr. Csiba László Professzor Úr 70. születésnapja alkalmából
  DE, Auguszta telep, 200-fős előadó; Debrecen, Móricz Zs. krt. 22.
  2022. május 20.
 • 14th EUROPEAN BOARD OF NEUROLOGY EXAMINATION 2022
  Vienna
  May 2022

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Neurológia – Jövő a jelenben

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!