Életmentő lehet a stroke-betegeknek az új amerikai sebészrobot
A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei megalkották a robotot, amivel távolról vezérelve is meg lehet műteni a stroke-os betegeket.

Az orvoslásban szerencsére jó ideje van már arra lehetőség, hogy az orvosok egy távvezérlésű robot segítésgével végezzenek el műtéteket. A stroke-ot kapott betegek érműtétjénél azonban más a helyzet, ezért a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökei az elmúlt években egy olyan robot kifejlesztésén dolgoztak, ami segíthet a sebészeknek ebben.

Ennek eredményét most közölték a Science Robotics-ban. A publikáció szerint egy olyan robotkart építettek, amit az orvos távolról irányíthat egy módosított kontroller segítségével. A robotkarhoz egy mágnest ersőítettek, ami segít, hogy az agyi érbe bejuttatott vezetéket a megfelelő irányba lehessen mozgatni. A megoldás segítségével úgy tudják eltávolítani az agyból a vérrögöt, hogy ahhoz nem kell a beteg mellett lenniük.

Mindez azért lehet áttörés, mert a storke esetében minél gyorsabban történik meg a beavatkozás, annál kisebb lesz az esélye a maradandó károsodásnak. Az idegsebészek azonban hosszú éveken át tanulják, miként tudják az erek megsértése nélkül végigvezetni a huzalt az erekben. Ők azonban a nagyobb kórházakban dolgoznak, így egy távolabbi beteg esélyei meglehetősen rosszak.

Az MIT eszközét azonban az orvosok távolról is tudják használni, így gyakorlatilag a kórházba szállítást követően azonnal meg lehet műteni az illetőt, anélkül, hogy az idegsebésznek vagy a betegnek utaznia kellene ehhez. • ÜNNEPI ÜLÉS
  a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika és Tanszék centenáriuma és Dr. Csiba László Professzor Úr 70. születésnapja alkalmából
  DE, Auguszta telep, 200-fős előadó; Debrecen, Móricz Zs. krt. 22.
  2022. május 20.
 • 14th EUROPEAN BOARD OF NEUROLOGY EXAMINATION 2022
  Vienna
  May 2022

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Neurológia – Jövő a jelenben

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!