Új egészségügyi szakmai irányelvek készültek az EMMI koordinálásával
Az irányelveket az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatai készítették Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jóváhagyásával.

A Közlönyben megjelent szakmai iránymutatások között megtalálható a stroke utáni rehabilitációt segítő irányelv, amely új ajánlásokat fogalmaz meg az érintett beteg funkcionális függetlenségének segítéséhez. A vérkeringési zavar következtében kialakuló agyi működészavar az egyik leggyakoribb súlyos, tartós fogyatékossághoz vezető megbetegedés a fejlett országokban. Az új egészségügyi szakmai irányelv célja, hogy az elérhető legmagasabb szintű bizonyítékokkal alátámasztott, szisztematikusan kifejlesztett klinikai döntési ajánlások sorozatával segítse az illetékes szakembereket a post-stroke betegek rehabilitációjában.

Szintén az új egészségügyi szakmai irányelvek között szerepel a szív- és érrendszeri betegséggel élő sportolók ellátását segítő ajánlások sorozata, amelyek fontosságát az is jelzi, hogy Magyarországon a vezető halálokok közé sorolhatóak a kardiovaszkuláris eredetű betegségek. Az egészségügyi szakmai irányelv célja, hogy segítse a sporttevékenységhez köthető egészségkárosodás kialakulására hajlamosító tényezők korai felismerését és kezelését.

Az egészségügyi szakmai irányelvek közül kettő az implantációs fogpótlásokkal kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat. Az implantációs fogpótlások készítése Magyarországon is nagymértékben elterjedt, az elmúlt évtizedekben pedig egyre nagyobb igény kezdett kialakulni a páciensek részéről az implantátumok mindennapi klinikai alkalmazása iránt. Az „Implantátum elhorgonyzású és megtámasztású fogpótlások alkalmazása a foghiányok gyógyításában” című egészségügyi szakmai irányelv felhasználásának célja az adott foghiány esetén a klinikai döntéshozatal megkönnyítése és az implantátumokkal elhorgonyzott és megtámasztott fogpótlások tervezése és biztosítása. A fogászati implantátumokat érintő másik egészségügyi szakmai irányelv, „A fogászati implantátumok behelyezésének diagnosztikájáról, sebészi irányelveiről” címmel jelent meg, mely az implantátum behelyezésének diagnosztikáját, sebészeti eljárásait mutatja be. Az egészségügyi szakmai irányelv az érintett orvosok munkájához korszerű, tudományos alapokon nyugvó összefoglaló tájékoztatást és terápiás ajánlásokat nyújt.

„A felnőttkori fertőzéses eredetű keratitisek diagnosztikájáról és kezeléséről” című egészségügyi szakmai irányelv rámutat: hazánkban évente kb. 30000 beteg jelenik meg szemészeti rendelésen szaruhártya gyulladás miatt, közülük osztályos felvételt évente kb. 1000 ember igényel. Az időben és megfelelően megkezdett terápia sok esetben nagyban befolyásolja az adott kórkép kimenetelét, ezért az új egészségügyi szakmai irányelv egy egységes, tömör és könnyen áttekinthető útmutató a szemész szakorvosok számára a szaruhártya gyulladás diagnosztikájára és kezelésére.

Az öt új egészségügyi szakmai irányelv Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jóváhagyásával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával készült.
(EMMI) • ÜNNEPI ÜLÉS
  a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika és Tanszék centenáriuma és Dr. Csiba László Professzor Úr 70. születésnapja alkalmából
  DE, Auguszta telep, 200-fős előadó; Debrecen, Móricz Zs. krt. 22.
  2022. május 20.
 • 14th EUROPEAN BOARD OF NEUROLOGY EXAMINATION 2022
  Vienna
  May 2022

14th World Congress on Controversies in Neurology

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

7th EAN Congress

Virtuális konferencia

Tovább

INTERNATIONAL MEDIS AWARDS FOR MEDICAL RESEARCH

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Neurológia – Jövő a jelenben

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!