Versenyfutás az idővel az ischaemiás stroke kezelése
Az ország élvonalába tartozik a sepsiszentgyörgyi kórház az ischaemiás stroke kezelésének gyorsaságát és hatékonyságát tekintve.

Az intézmény Platina-díjat kapott az ezen a területen elért eredményeiért az ESO Angels és Európai Stroke Társaságtól – jelentette be szerdán online sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert kórházigazgató.

Már a tavaly megszerezték az aranyfokozatot, ám azóta 30 perccel javították az átlagidőt, ami a beteg kórházba szállításától a trombolízises kezelés elkezdéséig tart, így ez most átlag 38 perc és 8 másodperc alatt megtörténik.

Forró Csilla neurológus, a program koordinátora elmondta

, kitartó csapatmunkára van szükség, hogy a betegeket minél hamarabb el tudják látni, létfontosságú a mentőszolgálat, a sürgősség, a laboratóriumok együttműködése, ugyanakkor a betegszállítók, az ápolók, az asszisztensek gyorsasága, hozzáértése segíti az orvos munkáját.

Az időn úgy tudtak javítani, hogy minden reggel kiértékelték a tevékenységet, feltérképezték, hol csúsztak el percek, és ezeket állandóan javították. Popescu Cezar orvos segítségével létrehoztak egy rendszert, így ha felmerül a stroke gyanúja, a mentősök közvetlenül hívják a neurológust, aki kapcsolatba lép a hozzátartozókkal, és már azelőtt begyűjti az adatokat, mielőtt a beteg megérkezik a sürgősségre.

Szoros az időkorlát, minél gyorsabban bejut a beteg a kórházba, hogy kivizsgáljuk és megkezdjük a kezelést, annál több idegsejtet mentünk meg, és annál kevesebb kárt okoz a sztrók – mutatott rá az orvos.

A kórház képviselői kifejtették, most már nem annyira a szakembereken múlik az ellátás minőségének további javítása, hanem a lakosság tájékozottságán.

„Nehezített terepen mozgunk, mert a hiányos egészségügyi ismeretek miatt sok esetben a beteg nem kerül időben kórházba, sokszor otthon megvárják, amíg a házastárs hazaér munkából, de nem ezen kellene múljon a kezelés sikeressége.

Volt olyan esetük is, hogy a teljesen lebénult beteg talpra állt a kezelés után. Nem minden esetben ennyire látványos az eredmény, de esélyt kell adni a beavatkozásnak” – mondta Forró Csilla. Az országban mindössze 44 kórházban alkalmaznak trombolízises kezelést, ezek közül tíz részesült  az ESO ANGELS nemzetközi sztrókkezelési minősítésre szakosodott civil szervezet kitüntetésében. Július 1-jén lesz 3 éve, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház is alkalmazza az eljárást, ez alatt az idő alatt összesen 138 személy részesült a kezelésben.

Forrás: Székelyhon.ro A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!