Az orális fogamzásgátlók növelhetik a sroke kockázatát
Az Uppsalai Egyetem új tanulmánya szerint az orális fogamzásgátlók és a menopauzában alkalmazott hormonterápia növeli a stroke kockázatát.

A Stroke című szaklapban nemrég publikált tanulmány a UK Biobank adatbázisából származó több mint negyedmillió nő adatain alapul.

„Az orális fogamzásgátlót szedni kezdő nőknél kétszer nagyobb volt a stroke kockázata, de csak a használat első évében. Ha folytatták az orális fogamzásgátlók szedését, a kockázat csökkent, és több mint egy év használat után már nem tapasztaltunk megnövekedett kockázatot” – idézi Therese Johanssont, az Uppsalai Egyetem Immunológiai, Genetikai és Patológiai Tanszékének munkatársát, a tanulmány egyik vezető kutatóját a Medical Xpress.

Az egész világot tekintve a stroke a második leggyakoribb rokkantsági és korai halálozási ok, ami az összes haláleset 11%-ának felel meg évente. A stroke-ot az agy véráramlásának megváltozása okozza, vagy vérrög – agyi infarktus – okozta elzáródás vagy agyvérzés miatt.

Az úgynevezett exogén ösztrogént tartalmazó hormonok szedhetők orális fogamzásgátlóként a nem kívánt terhesség elleni védekezés érdekében, vagy hormonterápiaként a menopauza idején az akkor bekövetkező ösztrogénvesztés kompenzálására. A hormonterápia segít csökkenteni a menopauza számos tünetét, beleértve a hőhullámokat, a hüvelyszárazságot és a hangulatingadozásokat.

Az ösztrogénnek bizonyítottan védő hatása van az érrendszer egészségére, de a vérrögképződés fokozott kockázatával is összefügg.

A vonatkozó tanulmányban, amely a brit UK Biobank biogyógyászati adatbázis adatain alapul, a kutatók összehasonlították a stroke, valamint annak speciális altípusai, az agyi infarktus és az agyvérzés előfordulási gyakoriságát az exogén hormonokat szedő és a nem szedő nők között.

„Abban a korban, amikor a nők általában elkezdik az orális fogamzásgátlók szedését, nagyon kevesen kapnak stroke - ot. Az orális fogamzásgátlót szedők és az azt nem szedők között az élethosszig tartó kockázat közötti különbség ezért kicsi, még akkor is, ha a rövid távú kockázat megnövekedett”
– mondja Therese Johansson.

A hormonterápiát korábban összefüggésbe hozták a stroke fokozott kockázatával, ha több évvel a menopauza után szedték. Az is felmerült, hogy véd a stroke ellen, ha a menopauza előtt vagy közvetlenül utána kezdték el a kezelést.

„A hormonterápia első évében a stroke mindkét változatának, az agyi infarktusnak és az agyvérzésnek a megnövekedett kockázatát láttuk, és az agyi infarktus kockázata az első év után is magas maradt. A korábbi kutatások eredményeitől eltérően a stroke fokozott kockázatát láttuk azoknál a nőknél, akik már a menopauza előtt elkezdték a hormonterápiát. De azt is láttuk, hogy azoknál a nőknél, akik nem részesültek hormonterápiában, szintén megnövekedett a stroke kockázata, amikor a menopauza elkezdődött, míg azoknál, akiket kezeltek, nem volt megnövekedett annak kockázata, amikor a menopauza elkezdődött”
– fogalmazott Åsa Johansson, a tanulmány egyik szerzője.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb nő jól tolerálja az exogén hormonokat, és élvezheti azok pozitív hatásait. Az orális fogamzásgátlók lehetővé teszik a nők számára a nem tervezett terhességek megelőzését, és számos, a nőket érintő betegséget, köztük a petefészekrákot és a méhnyálkahártya rákot is megelőzhetnek. A hormonterápia jelentősen javíthatja az életminőséget a klimaxos tünetek enyhítésével, és megelőzheti a csontritkulást is. Egyes nőknél azonban az exogén hormonok használata esetén megnő a stroke kockázata, és eredményeink lehetővé tehetik a nők és az orvosok számára, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak arról, hogy mely nőknek érdemes hormonokat használniuk”
– tette hozzá Therese Johansson.

 EAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!