Stroke utáni rehabilitációs eljárással kísérleteznek Ausztráliában
A betegséget követő bénulások és beszédzavarok gyorsabb gyógyítását tesztelik.

 Ruth Barker, az ausztrál James Cook Egyetem professzora a stroke utáni rehabilitációs módszereket kutatja. Mivel a betegséget követő végtagbénulások és a nyelvi funkciók elvesztése (afázia például) gyakran tartósan fennmaradnak, olyan új terápiás eljárások kikísérletezésén dolgoznak, amelyek ezeket a területeket együtt erősítenék – írja az Egyetem honlapja.

Az agyban a nyelvi működésre, valamint a kar- és kézműködésre használt területek szorosan egymás mellett helyezkednek el, így ha együtt edzzük ezeket az agyterületeket, jobb eredményeket érhetünk el.

– mondta dr. Barker.

Az UPLIFT (UPper limb and Language Impairment and Functional Training) elnevezésű program a stroke utáni végtagok és nyelvi funkciók agyközpontjait célozza meg. Baker és munkatársai azon dolgoznak, hogy tökéletesítsék az edzések hatékonyságát a regenerálódás maximalizálása érdekében, ehhez ismerniük kell a tréning legcélravezetőbb mennyiségét és a legjobb módszert is.

A kutatók olyan embereket toboroznak, akik 3–24 hónapja estek át stroke-on, és végtagbénulási vagy nyelvi problémákkal küzdenek. 160 résztvevőt vontak be a kísérletbe Townsville-ből, Brisbane-ből, Perthből és Melbourne-ből.

A teszten való részvétel 2 vagy 4 órát vesz igénybe, heti 5 napon keresztül 4 hétig, ami otthon is történhet távegészségügyi kontroll alatt, vagy a klinikán.

Dr. Barker elmondta, hogy a rehabilitációs munkát fizioterapeuták, foglalkozási terapeuták, beszédterapeuták és asszisztensek segítik. A 18 hónapig tartó kísérlet júniusban indult.

forrás: index.huEAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!