Új eljárás meghonosításán dolgoznak a hazai stroke-ellátásban
Egy eddig még nem elterjedt új eljárás meghonosítása zajlik az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) részéről a magyarországi stroke-ellátásban, amely felgyorsítja az akut stroke-betegek sürgős kezelését és támogatja az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását.

A magyarországi közellátásban még nem elterjedt, új eljárás meghonosításán dolgoznak a hazai akut stroke-ellátó rendszer fejlesztésére című pályázat keretében. A fejlesztés felgyorsítja az akut stroke-betegek sürgős kezelését és támogatja az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását – közölte az MTI-vel az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII).

A közlemény szerint a projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 1,286 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatás segítségével valósul meg.

Az OMIII közölte: az új eljárás célja, hogy Magyarország bármely stroke-centrumába stroke gyanújával sürgősséggel felvett betegről készült képalkotó vizsgálat (koponya CT) eredménye teleradiológiai hálózaton keresztül központi, felhőben működő szerverre kerüljön, ahol a mesterséges intelligenciával (MI) működő szoftver azt azonnal értékeli.

Az értékelést követően a szoftver a feldolgozott, a károsodásokat kiemelő képanyagot, valamint a terápiás döntés szempontjából kritikus számszerűsített paramétereket automatikusan visszaküldi a vizsgálatot végző intézménynek, továbbá annak a fogadó ellátóhelynek is, ahová szükség esetén a beteget speciális ellátásra tovább kell szállítani.

Ausztráliában új rehabilitációs eljárással kísérleteznek

Ahogy arról az Index is beszámolt, Ausztráliában új típusú, stroke utáni rehabilitációs eljárással kísérleteznek, méghozzá úgy, hogy tesztelik a betegséget követő bénulások és beszédzavarok gyorsabb gyógyítását.

Az ausztrál James Cook Egyetem honlapján megjelent közlemény megjegyzi, hogy a betegséget követő végtagbénulások és a nyelvi funkciók elvesztése (afázia például) gyakran tartósan fennmaradnak, olyan új terápiás eljárások kikísérletezésén dolgoznak, amelyek ezeket a területeket együtt erősítenék.

Az agyban a nyelvi működésre, valamint a kar- és kézműködésre használt területek szorosan egymás mellett helyezkednek el, így ha együtt edzzük ezeket az agyterületeket, jobb eredményeket érhetünk el

– fogalmazott Ruth Barker, az egyetem professzoraEAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!