A teljes vércsere lehet az Alzheimer-kór betegségmódosító terápiája
A Houston Egyetem kutatói a Molecular Psychiatry hasábjain számoltak be új vizsgálatuk eredményeiről, amelyek szerint egér modellszervezetben az egészséges állatokból vett vérrel végrehajtott sorozatos vértranszfúziókkal 40-80% közötti mértékben sikerült csökkenteni az agyban felhalmozódó amiloid plakkok mennyiségét.

 További kedvező eredmény volt, hogy a vérátömlesztésben részesülő egereknél javult a térbeli tájékozódási képesség is. Ami igazán érdekes ebben a vizsgálatban, az az elméleti háttér, ugyanis két teória fogalmazódott meg a kutatókban. Az egyik szerint az eredmények arra utalhatnak, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában a véráramban keringő amiloid-bétának van szerepe, ezt lehet megakadályozni a transzfúzióval, mivel az agyból a “megtisztított” vérbe könnyebben ürül a fehérje.

A másik elmélet szerint viszont a vérátömlesztés valamilyen módon megakadályozza az amiloid-béta fehérjék agyba kerülését, vagy azok újrafelvételét. Akármelyik elmélet igazolódik be, mindkettő arra utal, hogy váratlan módon elképzelhető: az Alzheimer-kór terápiájának kulcsa, potenciális célpontja a perifériás véráramban keresendő.

medicalonlineEAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!