A látóideggyulladás diagnózisa és klasszifikációja
Lancet Neurology

101 nemzetközi szakértő a látóideggyulladás kritériumát és osztályozását írta le egy 3 éves munka során, a Delpi módszert alkalmazva. A szakértő panel neurológusokból, szemészekből, neuro-oftalmológusokból és radiológusokból állt.


A diagnosztikai kritérium klinikai és paraklinikai adatokat kombinál, és ennek alapján „definitív”, „valószínű” és „nem” látóideggyulladást definiál. A közlemény összefoglalja a tüneteket, amelyek segítik a diagnózis feállítását.
A diagnózist követően több mint 60 lehetséges kórképet kell megfontolni. Ezért, a diagnózis után fontos a látóideggyulladás osztályozása, mely 3 szintből épül fel. Az első szint meghatározza, hogy monofázisos vagy relapszáló a lefolyás: az első esetben rendszerint infektív vagy szisztémás okot, a másodikban autoimmun eredetet kell megfontolni. A második szint az altípusokat veszi sorra. Ehhez az anatómiai lokalizációt (melyik kompartment), a biomarkereket (ellenanyagok, liquor), és az időbeli lefolyást (akut, szubakut, relapszáló, krónikus, primer progresszív) veszi figyelembe. A közlemény összefoglalja azokat a diagnosztikus vizsgálatokat is, melyek az altípusok meghatározását segítik.


Végezetül, a nemzetközi szakértő panel definiálja, hogyan kell eldönteni a kezelés szükségességét, és hogy ki szorul tartós immunszuppresszióra. A klasszifikáció potenciális revízióját is figyelembe véve, a szerzők felsorolják a ritka altípusokat, melyben nem jutottak konszenzusra (harmadik szint).
A konszenzus közlemény számos újdonságot hoz, és lehetővé teszi omogén csoportok kialakítását a klinikai tamulmányok számára.

The Lancet Neurology

Lancet Neurol ON.pdf

 

 

 EAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!