Elismerés: a sepsiszentgyörgyi kórház stroke ellátása
Három egymást követő évben való részvétel, és a teljes egészségügyi csapatot igénylő erőfeszítés után a megyei sürgősségi kórház elnyerte a nemzetközi ESO Angels legmagasabb kitüntetését.

 A minősítés a sepsiszentgyörgyi kórház orvosokból, asszisztensekből, ápolókból, beteghordozókból, diszpécserekből és mentősökből álló csapatának érdeme, akik együttesen elérték azt, hogy átlagos beavatkozási idő a stroke-os betegnek a kórházba való belépésétől a speciális beavatkozás megkezdéséig 31 perc 90 másodpercre csökkent.

Egészségügyi csapat | Fotók: sepsiszentgyörgyi kórház- a Maszol.ro portálról

A reakcióidő javulása az előzetes értesítési rendszernek is köszönhető, amely révén a mentőszolgálat munkatársai közvetlenül a beteg kórházba való érkezése előtt már felveszik a kapcsolatot a neurológussal és a sürgősségi osztállyal, így a medikális csapat időben megkapja a beteggel kapcsolatos összes információt, mielőtt elkezdenék a trombolízis eljárást.

A sepsiszentgyörgyi kórházban négy éve alkalmazzák ezt az eljárást és ez idő alatt 209 stoke-os esetet kezeltek, számolt be dr. Forró Csilla. A sepsiszentgyörgyi neurológus nyomatékosan hangsúlyozza: minél hamarább kerül a beteg kórházba, minél hamarább mérik fel az állapotát, annál inkább csökken a károsodás mértéke. Ehhez elengedhetetlen, hogy a családtagok, vagy maga a páciens gyorsan felismerjék az agyi érkatasztrófa, a stroke tüneteit és gyorsan orvoshoz forduljanak.

Az országos trombolízis programban részt vevő több mint 40 egészségügyi intézmény közül kettő kapta meg a nemzetközi ESO Angels szervezet és az Európai Stroke Társaság gyémánt minősítését. A sepsiszentgyörgyi kórház és a Brassó Megyei Sürgősségi Kórházzal osztozik a dobogó legfelső fokán. További 13 megyei és egyetemi kórház kapott arany vagy platina minősítést.
 

Hogyan ismerjük fel a stroke tüneteit?

A stroke, vagyis agyi keringészavar leggyakoribb formája az érelzáródásos, szaknyelven iszkémiás stroke, illetve a vérzéses stroke. Az iszkémiás esetében eldugul az ér, így a környező agyterületek vérellátása csökken, aminek következtében elhalnak az idegsejtek. A vérzéses stroke az, amit hagyományosan agyvérzésnek hívunk: ennek esetében megreped egy ér.

A stroke felismerését egy angolból származó mozaikszó, a FAST (gyorsan) segítségével lehet segíteni. Az F az angol face, azaz arc szóra utal: ha a beteg arca eltorzul, szája elcsavarodik, akkor van ok az aggodalomra. Az A az arm, azaz kar szóra utal: stroke esetében az egyik karból vagy akár az egyik teljes testfélből elmegy az erő. Az S a speach, azaz beszédre utal: az agyi érelzáródás rendszerint a beszédkészséget is érinti, a beteg nehezen fejezi ki magát vagy a szokottól eltérő módon, furcsán beszél. Az utolsó betű, a T a time, azaz időt jelenti, ugyanis minél gyorsabban kap a beteg segítséget, annál jobbak az esélyei a gyógyulásra.

forrás: Maszol.ro
 A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!