5-szörös szorzó szívinfarktusra, 2,7-szeres stroke-ra, 1,6-szoros rákra
Ijesztő megállapításra jutott egy angliai tanulmány a tűzoltók nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban vagy szívrohamban, mint az átlagemberek.

Az angliai University of Central Lancashire (UCLan) által vezetett és a brit tűzoltó szakszervezet (FBU) megbízásából végzett kutatáshoz ugyan csak skóciai egészségügyi adatokat vettek alapul, azonban az eredményeket az Egysült Királyság egészére vonatkoztatták a kutatók, miután a körülmények azonosak a többi országban is.

A szakemberek kimutatták, hogy a tűzoltók ötször akkora arányban halnak meg szívinfarktusban, és majdnem háromszor annyian agyvérzésben, mint az átlagos lakos. Emellett az összes rákbetegséget tekintve a tűzoltók halálozási aránya 1,6-szor nagyobb, mint az átlagembereké, viszont néhány daganattípus esetében ennél jóval nagyobb a különbség: a prosztataráknál például 3,8-szer, a leukémiánál 3,17-szer, a nyelőcsőráknál pedig 2,42-szor magasabb.
© YouTube/UCLan

Az emelkedett rákhalálozás valószínűleg a különböző típusú expozíciókhoz és tűzmérgekhez köthető. A nyelőcsődaganatot és a különböző emésztőszervi rákokat kiválthatja például a tűzből származó részecskék lenyelése, vagy az, hogy szennyezett kézzel esznek. A leukémia okozta halálozási arány pedig káros vegyi anyagoknak, például a benzolnak a bőrrel való érintkezéséből és belélegzéséből adódhat.

Az Occupational Medicine folyóiratban megjelent tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az eddigieknél nagyobb szükség van a tűzoltók ellenőrzésére, a szennyező anyagok által okozott expozíció csökkentésére és a már érintettek orvosi és anyagi támogatására.

„A bizonyítékok mára tagadhatatlanok, és azonnal cselekednünk kell, hogy a tűzoltást biztonságosabb hivatássá tegyük. Senki sem betegedhet meg, vagy halhat meg csak azért, mert dolgozni megy” – reagált a kutatási eredményekre a brit tűzoltó szakszervezet egyik vezető munkatársa.A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!