Létrehozták az első 3D-nyomtatott agyszövetet, ami úgy viselkedik, mint az igazi
Létrehozták az első 3D-nyomtatott agyszövetet, ami úgy viselkedik, mint az igazi, mely segít megérteni, hogyan kommunikálnak az agysejtek és az agy egyes része

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatócsoportja kifejlesztette a világ első olyan 3D-nyomtatott agyszövetét, ami képes úgy viselkedni, mint az igazi, írja a Science Daily. Ez fontos következményekkel jár az agykutatók számára, akik olyan neurológiai és idegrendszeri fejlődési rendellenességeket is tudnak rajta tanulmányozni, mint például az Alzheimer-kór vagy a Parkinson kór.

„Ez egy rendkívül hatékony modell lehet, amely segít megérteni, hogyan kommunikálnak az agysejtek és az agy egyes részei” – mondta Su-Chun Zhang, az egyetem idegtudományi és neurológiai professzora. „Megváltoztathatja azt, ahogyan az őssejtbiológiát, az idegtudományt, valamint számos neurológiai és pszichiátriai rendellenesség patogenezisét látjuk.”

Az áttörés titka egy új nyomtatási módszerben rejlik, amelyet a szakértők a Cell Stem Cell folyóiratban ismertettek. A hagyományos 3D-nyomtatási megközelítéstől eltérően a különböző rétegeket nem függőlegesen helyezték egymásra, hanem vízszintesen haladtak. A növesztett agysejteket pedig egy korábban is alkalmazott „biotinta-gélben” helyezték el.

„A szövetnek még elég szerkezete van ahhoz, hogy egyben maradjon, de elég puha, hogy a neuronok növekedjenek és összeérjenek, és kommunikálni kezdjenek egymással” – mondta a szakértő. Azzal szemléltette a módszert, hogy a sejteket úgy helyezték egymás mellé, ahogyan egy asztallapon a ceruzákat tennék. „A szövetünk viszonylag vékony marad, és ez megkönnyíti az idegsejtek számára, hogy elegendő oxigént és tápanyagot vegyenek fel a növekedési tápközegből.”

A nyomtatott sejtek a közegen keresztül elérik az egyes nyomtatott rétegeken belüli, valamint a rétegek közötti kapcsolatokat, és az emberi agyhoz hasonló hálózatokat alkotnak. A neuronok kommunikálnak, jeleket küldenek, neurotranszmittereken keresztül kölcsönhatásba lépnek egymással, és még megfelelő hálózatokat is alkotnak a nyomtatott szövethez hozzáadott támogató sejtekkel.

A nyomtatási technika pontosságot kínál – a sejtek típusának és elrendezésének szabályozását –, amely nem található meg az agyi organoidokban, az agy tanulmányozására használt miniatűr szervekben.

A módszer nagy előnye, hogy részletesen lehet vele tanulmányozni az idegsejtek kommunikációját, mert a laboratóriumban a kutatók pontosan azt tudják kinyomtatni, amire szükségük van. Ez a specifikusság rugalmasságot is biztosít: a nyomtatott agyszövet felhasználható a Down-szindrómás sejtek közötti jelátvitel, az egészséges szövetek és az Alzheimer-kór által érintett szomszédos szövetek közötti kölcsönhatások tanulmányozására, új gyógyszerjelöltek tesztelésére, vagy akár az agy növekedésének megfigyelésére.

Science DailyA MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!