Kedves Kollégák,
Szeretnénk Önnel megosztani a NEUROCHE.HU neurológiai betegségekkel és róluk szóló tudományos írásokkal foglalkozó oldalunk legújabb cikkeinek rövid előzetesét.
Az itt található írások mind neves lapokban megjelent nemzetközi cikkek magyar nyelvű szemléi, neves hazai neurológus szakemberek tolmácsolásában.
Bármelyikük nyomtatható, megtekinthető eredeti nyelven, illetve akár el is mentheti egy későbbi olvasásra.
Amennyiben észrevétele van számunkra, vagy szeretne cikket ajánlani SM, NMOSD vagy SMA témakörben, irjunk nekünk!

Az oldal egy pár perces regisztráció után elérhető: ITT.

Üdvözlettel,
a NEUROCHE.HU Csapat

IDEGGYÓGYÁSZATI SZEMLE – TERÁPIÁS MEGKÖZELÍTÉS ÉS ÚJ EVIDENCIÁK A NEUROMYELITIS OPTICA SPEKTRUM KEZELÉSÉBEN

A neuromyelitis optica spektrum betegség (NMOSD) az esetek körülbelül 80%-ában AQP4-ellenanyaggal társul. A szeronegatív betegek körülbelül negyedében a központi idegrendszeri myelin oligodendrocyta glikoprotein (MOG) ellen mutatható ki ellenanyag, és ez a kórkép a MOG-ellenanyag-asszociált betegség (MOGAD) elnevezést kapta.

A nemrégiben elkészült hazai NMOSD Szakmai Kezelési Ajánlás teljes egészében letölthető ITT!

Prof. Dr. Illés Zsolt

TOVÁBB

ÚJ KEZELÉSI LEHETŐSÉG SZEROPOZITÍV NMOSD-BEN: AZ IL-6 RECEPTOR ANTAGONISTA SATRALIZUMAB

A neuromyelitis optica spektrum betegséget (NMOSD) napjainkban jól definiált neuroimmunológiai kórképként ismerjük. 1894-től, amikor megjelent az első közlemény a betegségről Devic tollából, Devic-szindrómaként került át a köztudatba és nagyon sokáig a Sclerosis Multiplex-szel (SM) asszociáltuk ezt a betegséget.

Dr. Rózsa Csilla

SZKLERÓZIS MULTIPLEX KLINIKAI FENOTÍPUSÁNAK ÉS PROGRESSZIÓJÁNAK ÖSSZEFÜGGÉSE A SZÜRKEÁLLOMÁNYT ÉRINTŐ ATRÓFIA MINTÁZATÁVAL

A fenti, MAGNIMS résztvevők által publikált közleményben különböző SM fenotípusokban a szürkeállományi károsodás mintázatát térképezték fel modern MRI feldolgozási metódus, az ún. forrásalapú morfometria segítségével (source based morphometry, SBM).

Dr. Lovas Gábor

TOVÁBB

TOVÁBB

AZ SMA-BETEGEK VÉLEMÉNYÉNEK FONTOSSÁGA A TERÁPIÁS DÖNTÉSHOZATALBAN

A veleszületett gerincvelői izomsorvadás (SMA) a gyermekkori genetikai betegségek halálozásának egyik fő oka. Világviszonylatban minden 10-15 000 élveszületésre egy beteg gyermek születése várható, akiknek élettartamát és életminőségét meghatározza a betegség súlyossága.

Dr. Mikos Borbála

MSVIRTUAL2020 – A KORAI OKRELIZUMAB TERÁPIA LASSÍTJA A TALAMUSZ SORVADÁSÁT RELAPSZÁLÓ ÉS PRIMER PROGRESSZÍV SZKLERÓZIS MULTIPLEXBEN

A korán indított okrelizumab kezelés szignifikánsan lassítja a talamusz sorvadását a szklerózis multiplex relapszáló (RR-SM) és primer progresszív (PP-SM) formáiban, ezt mutatta egy új, III-as fázisú vizsgálatból származó, az azonnali és a 2 év múlva indított terápiát összehasonlító elemzés.

Dr. Mezei Zsolt

TOVÁBB

TOVÁBB

M-HU-00000392 Lezárás dátuma: 2021. 12. 06.

Roche (Magyarország) Kft. | 1112 Budapest, Balatoni út 2/a | +36 1 279 4500 | www.roche.hu
Jogi nyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató | Kapcsolat