Agyi angiográfia
Az angiográfia az érrendszer vizsgálatára alkalmas eljárás, melynek több formája is létezik attól függően, hogy a vénás, az artériás vagy a nyirokrendszert szeretnénk megvizsgálni.

 

A digitális szobtrakciós angiográfia (DSA) a csont-és lágyrészárnyékokat digitális módszerrel a képből „kivonja”, így az erek kontrasztanyagárnyéka jobban látható. A felvételek sűrítése segítségével vékony erek, valamint a késői artériás és a korai vénás fázisok is láthatóvá válnak. Az egyes területek fényértékei tetszés szerint síkban átlagolhatók, erősíthetők, nagyíthatók.
 


Leírás

Az eljárás során az érzéstelenítést követően kontrasztanyagot juttatnak az érrendszerbe, majd folyamatos röntgenvilágítás mellett nyomon követhető a beadott kontrasztanyag útja. Az eltérésekből nagy pontossággal lehet következtetni a diagnózisra: ilyen eltérés például egy-egy terület fokozott erezettsége, érelzáródás az alsó végtagokban vagy agyi erekben, illetve érszűkület-vagy tágulat bizonyos helyeken.

Célja

Napjainkban az angiográfiás vizsgálat tekinthető az érbetegségek diagnosztikájában a legfontosabb eljárásnak, hiszen segít a műtét megtervezésében és az optimális kezelés kiválasztásában.

Kockázat

Az angiográfiás eljárásnak komoly szövődményei lehetnek, úgy mint fertőzés, érfalsérülés vagy kontrasztanyag-túlérzékenység, emiatt csak kellően indokolt esetben végzik az orvosok ezt a vizsgálatot.
A technika fejlődése lehetővé tette a kontrasztanyag használatát mellőző, sugárterheléssel nem járó MR-angiográfia megjelenését és elterjedését. Ezzel a módszerrel szintén ábrázolhatóak az artériák és a vénák, valamint a bennük lévő – kóros vagy megfelelő – áramlás. Elsősorban az agyi erek pontosabb vizsgálatára használják ezt az eljárást.
 A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!