Új eszközt fejlesztenek a stroke kockázatának csökkentésére
A Kelet-angliai Egyetem beszámolójából kiderült, hogy az innovatív szerkezet a szabálytalan szívverés kockázatának kitett betegek azonosítását segíti majd.

 Cél a megelőzés

Négy tényezőt talált a kutatócsoport, melyek előrejelezhetik, hogy mely betegeknél alakulhat ki pitvarfibrilláció. Ilyen az idősebb életkor, a magasabb diasztolés vérnyomás, illetve a bal felső szívkamra koordinációs és működési problémái.

A kutatók egy olyan egyszerű eszközt hoztak létre, amelyet az orvosok majd a gyakorlatban is használhatnak a magas kockázatú betegek azonosítására. Céljuk, hogy minél több betegeket előre tudjanak diagnosztizálni és kezelni, így csökkentve a jövőbeli stroke kockázatát.


Az érintettek esetében a jövőbeni stroke kockázatának csökkentése érdekében speciális kezelésre van szükség vérhígítók adagolásával – mondta el Vassilios Vassiliou kardiológus, a Kelet-angliai Egyetem orvosi karának vezető kutatója.

A kutatócsoport Kelet-Anglia 323 olyan, a Cambridge-i Egyetemi Kórházban kezelt betegének adatait gyűjtötte össze, akiknek azonosítatlan eredetű stroke-ja volt. Elemezték az orvosi feljegyzéseket, illetve a hosszan tartó szívritmus-monitorozásból származó adatokat. Meghatározták, hogy a stroke-ot követő három éven belül hány betegnél találtak pitvarfibrillációt, majd alapos vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy vannak-e olyan specifikus paraméterek, amelyek összefüggésben vannak a pitvarfibrilláció azonosításával.


Kiszűri azokat, akiknél nagyobb a kockázat

„Négy olyan paramétert azonosítottunk, amelyek kapcsolatban álltak a pitvarfibrilláció kialakulásával, és amelyek következetesen jelen voltak azoknál a betegeknél, akiknél ez a ritmuszavar előfordult. Ezután kidolgoztunk egy modellt, amely alapján megjósolható, hogy a következő három évben kiknél fog pitvarfibrilláció jelentkezni, ennél fogva a jövőben fokozottan ki van téve egy újabb stroke kockázatának” – részletezte az eredményeket Vassilios Vassiliou. Hozzátette: ez egy nagyon egyszerű eszköz, amely kiszűri azokat, akiknél magasabb az aritmia kockázata. Az orvosok által a klinikai gyakorlatban is használható eszköz a stroke megelőzésében lesz óriási segítség.

 EAN
AUTUMN
SCHOOL
2023

EAN AUTUMN SCHOOL

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
15th European Board Examination in Neurology
2023

15th European Board Examination in Neurology 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
2023
II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK
TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM, 2023. október 27-28

II. SZISZTÉMIÁS AMILOIDÓZIS NAPOK, 2023. október 27-28

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
A neurológia
Aktuális
Kérdései
2023

Akkreditált online tanfolyam 2023

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Tóth István
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!