IN MEMORIAM -DR. HARCOS PÉTER
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Harcos Péter nyugalmazott osztályvezető főorvos, türelemmel viselt súlyos betegségben, életének 77. évében, 2024. február 19-én elhunyt.

 
Dr. Harcos Péter 1946. június 17-én született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Vörösmarty Gimnáziumban folytatta. Az általános orvosi diplomát 1970-ben szerezte meg, a Semmelweis Egyetemen. 1974-ben neurológiai-, majd 1978-ban pszichiátriai szakvizsgát szerzett. 1970-1987 között a SOTE Neurológiai Klinikán dolgozott, 1982-től osztályvezető adjunktusként. 1987-ben nyerte el a Szent Imre Kórház Neurológiai Osztályának az osztályvezetői megbízását, amit 2011-ig töltött be.


Dr. Harcos Péter a gyógyítás, az oktatás, és a kutatás területein egyaránt magas ívű pályát tudhatott magának. A széles körű neurológiai ismeretei mellett kiemelkedett a cerebrovasculáris betegségek gyógyításában, kutatásában, valamint a hazai stroke ellátásban végzett szervező munkája. A Neurológiai Klinikán a Cerebrovasculáris és Szubintenzív Osztály munkatársa, majd a vezetője volt.

A Szent Imre Kórházban az országban az elsők között szervezte meg azt, hogy minden stroke betegnél azonnal készüljön koponya CT vizsgálat, valamint később szintén az ő vezetésével kezdődött el a szisztémás thrombolízis alkalmazása. Aktívan részt vett a hazai szakmai társaságok munkájában, mivel vezetőségi tagja volt a Magyar Ideg-, és Elmeorvosok Társaságának (egy-egy periódusban főtitkár, és főtitkár helyettes), a Magyar Stroke Társaságnak (alapító tag, és főtitkár), a Magyar Atherosclerosis Társaságnak, a Magyar Tudományos Parkinson Társaságnak, valamint a Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaságnak.


Az oktatást egész élete során a szívügyének tekintette, és fáradhatatlanul végezte. Legendás volt az a precizitás, és alaposság, ami az előadásait, és a publikációit jellemezte. Hazánkban neurológusok, és pszichiáterek generációi tekintenek rá tanítóként. A magas szintű oktatói munka elismeréseként a SOTE Kiváló Oktatója (1982), a Kiváló Munkáért Kitüntetés (1987), Címzetes Egyetemi Docens (1990), valamint a Pro Sanitate Díj (2008) kitüntetésekben részesült.


Kutató munkájának fő témája a cerebrovasculáris betegségek patomechanizmusának a vizsgálata volt, dr. Füst György egyetemi tanár vezetésével. Emellett részt vett a neurológiai betegek mozgáselemzésében, dr. Jobbágy Ákos egyetemi tanár irányításával. A tudományos eredményekről számos előadásban, és publikációkban számolt be.


Dr. Harcos Péter azon kevés orvosok közé tartozott, akinek az érdeklődése a neurológia mellett a pszichiátria területére is kiterjedt. A Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja volt, ezen belül az Organikus Pszichiátriai Szekció elnöke, valamint részt vett a Pszichiátriai Tanácsadó Testület munkájában is.
Dr. Harcos Péter nyugdíjba vonulás után sem szakadt el az orvosi munkától, és 2011-től 2023-ig szaktanácsadó főorvosként vett részt a Szent Imre Kórház oktatói munkájában, valamint a Cerebrovasculáris Szakambulancia betegellátásában.


Akik a tanítványai voltak, vagy együtt dolgoztak dr. Harcos Péter főorvossal, abban a szerencsében részesültek, hogy olyan tudást, szemléletet, és emberi példamutatást kaptak tőle, ami felbecsülhetetlen értékkel bír az orvosi munkájukban, a mai napig is. A feladatunk az, hogy ezeket az értékeket megőrizzük, és továbbadjuk az orvosok következő generációinak.


Dr. Harcos Péter főorvos emlékét tisztelettel, és kegyelettel megőrizzük.

Dr. Szupera Zoltán
DBC, Szent Imre Egyetemi, és Oktatókórház,
Neurológiai és Stroke OsztályA MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA
2024

MAGYAR KLINIKAI NEUROFIZIOLÓGIAI TÁRSASÁG KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)
2024

18th World Congress on Controversies in Neurology (CONy)

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!