Nemcsak razziáznak, büntetnek is a kórházakba kiszálló ellenőrök
A hvg.hu információi szerint banális szabálytalanságokért is osztogatott büntetéseket az Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztály.

 Mint a lap emlékeztet: az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek, a korábban közölteknek megfelelően bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. Az OKFŐ levelében külön kiemelte, hogy „a kivizsgálásnak ki kell terjednie a foglalkoztatási jogviszonyára irányadó jogszabály szerinti hátrányos jogkövetkezmény vizsgálatára, annak megállapítása esetén pedig a hátrányos jogkövetkezmény alkalmazására”. Ez röviden annyit jelent, hogy ha valahol szabálytalanságot találnak, annak büntetés lesz a vége. Az ellenőrök a hvg.hu értesülései szerint ki is osztottak néhány bírságot a kórházakban, ahol jártak. A laphoz eljutó információk szerint a Honvédkórházban harmincezres bírságokat osztogattak a revizorok a dolgozóknak, amiért nem viseltek névtáblát.

A laphoz eljutott beszámolók alapján az ellenőrök éjszaka is aktívak, “a Honvédkórház krónikus osztályán éjjel 3-kor hívták a készenlétist, hogy felveszi-e a telefont”. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban pedig forrásaik arról számoltak be, hogy ott a betegeket is ellenőrizték, méghozzá az éjszaka közepén: “hajnali háromkor felébresztették a betegeket, és azt kérdezték, ők kicsodák név szerint”, hogy csekkolhassák, az a beteg fekszik-e az osztályon, akinek tényleg ott kell lennie.

Arra korábban valóban volt példa, hogy a kórházak trükköztek a betegszámokkal; az egészségügy Magyarországon alapvetően alulfinanszírozott, a kórházak pedig csupán akkor és addig kapnak pénzt a betegeik után, ameddig ő bent fekszik az intézményben. Ezt a rendszert pedig ki lehet játszani. A lap információi szerint egyébként az elmúlt másfél hónapban – kizárólag Budapesten – az OKFŐ is végzett ellenőrzést, de egészen más okból. Ellenőreik akkor mentek ki az érintett intézményekbe, akár éjszaka is, ha az Országos Mentőszolgálat jelezte, hogy az ügyeletes kórház valamilyen okból lemondta a betegek fogadását. Ilyenkor az ellenőrök lényegében validálták a bejelentést – vagyis azt vizsgálták, hogy jogos-e a betegfogadás lemondása.

Az orvosok döntő többsége tisztességesen végzi a munkáját, de az egész magyar orvostársadalomnak az az érdeke, hogy a tisztulási folyamat végbemenjen. Akik visszaélnek a betegek kiszolgáltatott helyzetével, azokat kellő szankcióval kell sújtani – ezt már Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára nyilatkozta, indokolva a különböző ellenőrzések szükségességét. A Magyar Nemzetnek Takács azt mondta, “mindenhol bevett gyakorlat, hogy időnként ellenőrzéseket tartanak”. Ők három területet vontak ellenőrzés alá az egészségügyben: tavaly a háziorvosokat ellenőrizték, most a szakrendelőket, illetve a kórházakat. Megjegyezte: nem igaz, hogy “igazoltatnák” a kórházi ágyon fekvő betegeket, mert az ellenőrök nem rendőrök, hanem köztisztviselők, ilyen jogosultságuk nincs is.

forrás-hvg.hu/medicalonline.huA MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!