Súlyos neurológiai betegségeket okozhat az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás
Több száz tanulmányt vizsgáltak át, melyekből kiderült az éghajlatváltozás negatív hatása az idegrendszerre.

 Az University College London kutatóinak legfrisseb tanulmánya szerint az éghajlatváltozás súlyosbodása várhatóan negatívan befolyásolja majd az idegrendszeri betegségek előfordulási arányát és súlyosságát – írja az IFL Science.

Összesen 19 betegséget vizsgáltak, köztük a migrént, az Alzheimer-kórt, az epilepsziát, a szklerózis multiplexet, valamit a sztrókot is. Emellett olyan gyakori pszichiátriai rendellenességet is figyelembe vettek, mint a szorongás, a depresszió és a skizofrénia.

A tanulmány elkészítéséhez az elmúlt 55 év mintegy 332 kutatását is átvizsgálták, ezekből pedig kiderült, hogy az extrém időjárási körülmények, mint például a hőhullámok, már korábban felerősítették a kockázati tényezőket.

Megállapították, hogy számos mentális zavar előfordulási gyakorisága és halálozási kockázata összefüggésbe hozható a megnövekedett hőmérséklettel, annak napi ingadozásával, illetve a szélsőségesen meleggel és hideggel egyaránt.

„Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy az éghajlat hatással van egyes agyi állapotokra, különösen a sztrókra és az idegrendszeri betegségekre. Vannak azonban olyan intézkedések, amelyeket már most megtehetünk és meg is kell tennünk” – mondta a kutatás vezető szerzője, Sanjay Sisodiya professzor.

FORRÁS- linner.huA MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!